Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Zelensky over steenkool en elektriciteit voor Polen

President Volodymyr Zelensky zegt dat Oekraïne zal bekijken of het “dringend” 100.000 ton thermische kolen kan leveren aan “broeder Polen”

Zelensky
Ook een Windturbinepark Middelgrunden in de Sont. De afstand tussen twee windturbines bedraagt 180 meter – auteur Kim Hansen – CC BY-SA 3.0

In zijn avondrede op zaterdag verwees het Oekraïense staatshoofd naar zijn ontmoeting op vrijdag in Kyiv met Polen’s Mateusz Morawiecki, en het verzoek van de Poolse PM met betrekking tot elektrische energie uit Oekraïne. Hij zei dat hij opdracht had gegeven om sneller te werken aan de verbetering van een transmissielijn van de Oekraïense kerncentrale Khmelnytskyi naar een onderstation in het Poolse Rzeszów.

Zoals hij zei, zullen de Oekraïners altijd bereid zijn om hun Poolse broeders te helpen, die hen vanaf de eerste dag hebben gesteund.

Hij verwees ook naar gesprekken over bilaterale contacten met EU-staten, specifiek over het vereenvoudigen van grensprocedures om vertragingen te verminderen. Volodymyr Zelensky noemde de wachtrijen aan de Pools-Oekraïense grens en verzekerde dat hij samen met de Poolse premier aan het probleem werkt.

Tijdens zijn bezoek aan Kyiv op vrijdag, had de Poolse premier Mateusz Morawiecki ook een ontmoeting met zijn Oekraïense collega Denys Shmyhal. De Oekraïense premier liet later op de sociale media weten dat Oekraïne bereid zou zijn om met spoed kolen naar Polen te sturen, en onderzocht of het quota kan openen voor de export van 100.000 ton in september. Ondertussen zei de Poolse premier na zijn ontmoetingen in Kiev dat “binnen een korte tijd” Polen in staat zou zijn om elektriciteit te kopen van Oekraïne.

Zoals Denys Shmyhal schreef, zou de elektriciteitstransmissielijn in december klaar moeten zijn, maar een week eerder, waardoor de export naar Polen van een extra 1.000 MW mogelijk zou worden.

Hij zei dat Oekraïne, samen met de Europese Unie, zich voorbereidt op de moeilijkste winter in vele jaren, citeerden nieuwsuitgangen.

Verwijzend naar de invoer van Oekraïense steenkool naar Polen, zei de Poolse regeringswoordvoerder Piotr Mueller dat technisch overleg aan de gang was. Ondertussen bedankte PM Mateusz Morawiecki op sociale media zijn Oekraïense tegenhanger, schrijvende “Denys – dank u”.

bron: IAR, PAP, Reuters, polskieradio.pl English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl