Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Campagne waarschuwt voor hoofd- en halskanker

Polen zijn gewaarschuwd voor de risico’s van hoofd- en halskanker als onderdeel van een bewustmaking campagne die deze week in het land van start is gegaan.

Campagne
Campagne waarschuwt Polen voor hoofd- en halskanker

Artsen bieden aan patiënten te screenen op verontrustende symptomen tijdens hun jaarlijkse inspanning, die samenvalt met de Europese Head and Neck Cancer (HNC) Awareness Week.

De educatieve campagne is nu in zijn 10e jaar; het loopt van 19 tot 23 september in steden in heel Polen, meldde het IAR nieuwsagentschap van de publieke omroep Polish Radio.

Het doel is om het bewustzijn over hoofd- en halskanker te vergroten en de opsporing te verbeteren.

Prof. Wojciech Golusiński, initiatiefnemer van Polen’s Nationale Hoofd-Hals Kanker Preventie Programma, heeft gezegd dat patiënten niet bang hoeven te zijn voor hoofd-hals chirurgie omdat dergelijke procedures “minimaal invasief zijn tegenwoordig.”

De vijf belangrijkste symptomen vastgesteld door een groep van Europese deskundigen zijn een hese stem, pijn bij het slikken, een onverklaarbare zwelling of knobbel in de nek, neusverstopping, en niet genezende zweren in de mond of keel, volgens het IAR nieuwsagentschap.

Als een van deze symptomen langer dan drie weken aanhoudt, moet iemand onmiddellijk naar de dokter gaan, aldus deskundigen.

De grootste risicofactoren zijn roken, alcohol drinken, gebrek aan mondhygiëne en riskant seksueel gedrag, aldus de artsen.

Elk jaar worden ongeveer 11.000 Polen gediagnosticeerd met hoofd- en halskanker, volgens gegevens geciteerd door Polen’s PAP nieuwsagentschap.

In de afgelopen tien jaar is het aantal gevallen met meer dan 25 procent gestegen, meldde het Poolse staatspersbureau.

Bron: IAR, PAP, polskieradio.pl by (gs)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl