Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Canada stuurt Russische gasturbine terug naar Duitsland

Canada heeft besloten om een gerepareerde Russische gasturbine die nodig is voor de Nord Stream 1 pijpleiding terug te geven aan Duitsland, meldde Polen’s dorzeczy.pl website op maandag, te midden van een geschil over sancties tegen Moskou voor zijn invasie in Oekraïne.

Canada Citaatfoto: Een Siemens SGT-A65 turbine die volgens Gazprom uit Canada moet worden gehaald om Nord Stream-1 te laten werken – twitter.com

De regering in Ottawa zei dat de terugkeer van de gerepareerde turbine een impuls zou geven aan “Europa’s vermogen om toegang te krijgen tot betrouwbare en betaalbare energie als ze doorgaan met de overgang weg van Russische olie en gas,” volgens het persbureau Reuters.

Ondertussen, zei het ministerie van Energie van Oekraïne dat Canada’s beslissing “onredelijk en gevaarlijk voor het sanctieregime was,” meldde dorzeczy.pl.

Polen voorstander van “hardere sancties tegen Poetin regime”: woordvoerder

Łukasz Jasina, de woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Polen voorstander was van “hardere sancties tegen het Poetin regime.”

“Het is jammer dat deze beslissing is genomen,” voegde hij eraan toe, toen hem gevraagd werd naar de terugkeer van de turbine, volgens dorzeczy.pl.

“Hopelijk zullen dergelijke beslissingen, die de sancties niet schenden maar ze in feite omzeilen, zo zeldzaam mogelijk zijn,” vertelde Jasina aan de publieke omroep Poolse Radio.

Hij zei dat er geen terugkeer kan zijn naar “business as usual” met Rusland, toevoegend dat “veel Europese landen” voorstander zijn van een dergelijke aanpak, dorzeczy.pl meldde.

Litouwen’s blokkade van de Russische doorvoer per spoor

De woordvoerder zei ook dat Polen Litouwen’s besluit vorige maand steunde om de doorvoer van sommige goederen per spoor naar Rusland’s Baltische exclave Kaliningrad te blokkeren.

Het verbod werd opgelegd in verband met de sancties van de Europese Unie tegen het Kremlin voor zijn invasie van Oekraïne.

“Litouwen kan rekenen op Poolse steun,” zei Jasina, toevoegend dat Vilnius het recht had “om zijn soevereiniteit uit te oefenen en te voldoen aan de Europese wetgeving, met name de sancties die zijn opgelegd aan Rusland.”

Rusland heeft Litouwen gewaarschuwd voor “ernstige gevolgen” als de beperkingen niet worden opgeheven, meldden nieuwszenders.

Bron: dorzeczy.pl, Reuters, polskieradio.pl by (pm/gs)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl