De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

NAVO moet Suwałki Gap versterken

De Poolse premier zei op vrijdag dat Polen en de Baltische staten een sterkere NAVO defensieve aanwezigheid willen zien in de Suwałki Gap, een strategisch stuk land in de buurt van Rusland’s meest westelijke regio Kaliningrad.

NAVO
NAVO moet Suwałki Gap versterken

“Wij zullen streven naar versterking van deze corridor in onze gesprekken met onze NAVO-partners”, zei Mateusz Morawiecki op een persconferentie na een top van de Europese Unie in Brussel.

Hij sprak na recente berichten in de media dat de Suwałki-kloof een potentieel brandhaard zou kunnen worden als de oorlog in Oekraïne zou overslaan naar de buurlanden.

De website politico.eu beschreef de landcorridor onlangs als “de gevaarlijkste plek op aarde”.

De Suwałki-kloof ligt tussen het noordoosten van Polen en het zuiden van Litouwen. Het wordt aan weerszijden geflankeerd door Wit-Rusland en Rusland’s Oostzee exclave Kaliningrad.

Morawiecki vertelde verslaggevers vóór de EU-top dat Polen en de Baltische staat Litouwen “in het centrum van diplomatieke inspanningen waren om de oostelijke flank van de NAVO te versterken, maar ook de oostelijke flank van de EU.”

Eerder deze week, waarschuwde Rusland Litouwen voor “ernstige gevolgen” nadat Vilnius de spoordoorvoer van sommige goederen naar de regio Kaliningrad verbood.

Een Poolse onderminister van buitenlandse zaken zei op donderdag dat Polen zou pleiten voor een versterking van de oostelijke flank en een nieuw strategisch NAVO-concept op de top van de alliantie in Madrid, Spanje, volgende week.

Eerder deze maand, zei de Poolse regering dat het zou aandringen op meer NAVO-troepen op de oostelijke flank, te stationeren in permanente bases.

Vrijdag was dag 121 van Ruslands oorlog tegen Oekraïne.

Source: PAP, Reuters, polskieradio.pl by (gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl