Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

‘Alleen Oekraïne heeft recht over toekomst te beslissen’

De president van Polen heeft zondag het Oekraïense parlement in Kyiv toegesproken, zeggende dat alleen Oekraïne het recht heeft om zijn eigen toekomst te bepalen.

Alleen

‘Alleen Oekraïne heeft recht over toekomst te beslissen’

Andrzej Duda werd de eerste buitenlandse leider die een in-persoon toespraak hield voor de Verkhovna Rada sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

De Poolse president werd begroet met een staande ovatie en een vertolking van Polen’s nationale volkslied, voordat hij zijn Oekraïense tegenhanger Volodymyr Zelensky omhelsde.

‘Niets over jou zonder jou’

Duda vertelde het Oekraïense parlement dat er “verontrustende stemmen” waren die suggereerden dat het land zou moeten toegeven aan de eisen van Rusland’s president Vladimir Poetin.

“Alleen Oekraïne heeft het recht om over zijn toekomst te beslissen. Niets over u zonder u,” benadrukte hij, tot een staande ovatie van de bijeenkomst.

De Poolse president voegde eraan toe: “Als Oekraïne wordt opgeofferd om … economische redenen of politieke ambities – zelfs een centimeter van zijn grondgebied – zal het een enorme klap zijn, niet alleen voor de Oekraïense natie, maar voor de hele westerse wereld.”

Duda zei ook dat de internationale gemeenschap de volledige terugtrekking van Rusland uit Oekraïne moet eisen.

‘Ik zal niet rusten totdat Oekraïne in de EU is’

Het Poolse staatshoofd ging verder met te zeggen: “Ik zal niet rusten totdat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie.”

Ondertussen, bedankte Zelensky het Poolse volk voor hun steun, toevoegend: “De eenheid van onze naties moet onveranderlijk blijven.”

Duda-Zelensky gesprekken

Na afloop, hielden de twee presidenten een privé-ontmoeting in Kyiv, meldde het persbureau PAP.

Vorige maand bezocht Duda Oekraïne samen met zijn collega’s uit Litouwen, Letland en Estland, ontmoette Zelensky in Kiev en reisde naar nabijgelegen steden die getuige waren van Russische wreedheden: Bucha, Borodyanka en Irpen.

Bron: PAP, prezydent.pl, wydarzenia.interia.pl, Reuters, Polskie Radio by (pm) ( English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl