Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Laatste levende Poolse lid van Silent Unseen wordt 101

Aleksander Tarnawski, het laatste overlevende lid van de Silent Unseen elite special-ops eenheid in WOII vierde op 8 januari zijn 101ste verjaardag.
Laatste

Aleksander Tarnawski, onthulling van een monument ter nagedachtenis aan stille helper Marian Jurecki in Stróże – auteur Zalasem1 CC BY-SA 3.0

Acht jaar geleden maakte hij zijn laatste parachutesprong ter gelegenheid van de 70e verjaardag van zijn eerste landing met een groep parachutisten van het Poolse leger die achter de vijandelijke linies werden gedropt in het door Duitsland bezette Polen.

Premier Mateusz Morawiecki bracht zijn verjaardagswensen over aan Aleksander Tarnawski. “Ik spreek mijn diepe respect en dankbaarheid uit voor uw dienst voor het vrije Polen”, schreef hij in een Twitter post, Tarnawski omschrijvend als een model soldaat, een bescheiden man, volledig toegewijd aan zijn vaderland.

De Cichociemni, of Silent Unseen, waren een elite speciale-operaties parachutisten eenheid opgericht in Groot-Brittannië.

Zo’n 2.500 meldden zich vrijwillig voor dienst bij de eenheid, waarvan er uiteindelijk zo’n 700 de cursus afmaakten. In totaal werden 316 parachutisten tussen 1941 en 1943 in Polen gedropt om zich bij het ondergrondse verzet aan te sluiten. Van dit aantal werden er 112 gedood – negen tijdens de vlucht of de sprong, en 84 in de strijd of vermoord door de Gestapo. Tien namen vergif in na te zijn gearresteerd en negen werden geëxecuteerd na Stalinistische vonnissen na de oorlog.

Na de oorlog vestigde Aleksander Tarnawski zich in Gliwice, Zuid-Polen, en woont daar sindsdien. Hij studeerde af in scheikunde aan de Technische Universiteit van Silezië, en werkte daar als chemisch ingenieur tot aan zijn pensionering.

Bron: Polskie Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl