Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen markeert staat van beleg 40 jaar geleden

Van toppolitici uit Polen werd verwacht dat ze maandag de 40e gedenkdag herdenken van het opleggen van de staat van beleg door de voormalige communistische autoriteiten van het land.
Polen

Polen markeert staat van beleg 40 jaar geleden
Citaat Twitter.com

Op 13 december 1981 legde generaal Wojciech Jaruzelski, Polen’s leider man uit het communistische tijdperk, de staat van beleg op om de toenemende oppositie, onder leiding van de Solidariteitsbeweging, te onderdrukken.

Het was het begin van een duister hoofdstuk in de moderne Poolse geschiedenis waarin duizenden activisten van de oppositie gevangen werden gezet en tientallen werden vermoord.

Tijdens een ceremonie na middernacht staken functionarissen onder leiding van president Andrzej Duda kaarsen aan op een plaquette in Warschau ter nagedachtenis aan Grzegorz Przemyk, een middelbare scholier die werd doodgeslagen door de Poolse politie uit het communistische tijdperk.

Later op de dag zou de Poolse president tijdens een ceremonie in Warschau staatsonderscheidingen uitdelen aan voormalige anticommunistische oppositieactivisten.

Er zou een religieuze dienst worden gehouden in de voormalige Rakowiecka-gevangenis in de Poolse hoofdstad om de slachtoffers van het harde optreden in het communistische tijdperk te eren.

Volgens een parlementair rapport dat aan het begin van de jaren negentig werd opgesteld, werden meer dan 90 mensen gedood tijdens de staat van beleg, die formeel duurde tot 22 juli 1983.

In de nacht van 13 december 1981 werden meer dan 6.500 activisten van de oppositie gearresteerd en geïnterneerd.

Tijdens de staat van beleg schortte het communistische regime van Polen politieke en arbeidersorganisaties op en stelde een avondklok in.

Bron: IAR, Polish Radio 9engish version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl