Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Harde bewijzen voor de hand van Rusland in migrantencrisis

De verklaring van Polen’s hoofd van de veiligheidsdiensten zei op donderdag dat er harde bewijzen zijn van Russische betrokkenheid bij een groeiende migrantencrisis aan de Pools-Belarussische grens, meldde het staatspersbureau PAP.
harde bewijzen

Harde bewijzen voor de hand van Rusland in migrantencrisis
Citaat foto Twitter.com

Stanisław Żaryn vertelde het Poolse nieuwsagentschap dat, “in onze beoordeling, de migrantencrisis wordt georkestreerd met enorme steun van de Russische Federatie.”

Hij voegde eraan toe dat de kwestie “in een bredere context moet worden gezien.”

Żaryn zou ook hebben gezegd dat Rusland “de gasprijzen manipuleert om de Europese Unie onder druk te zetten om de Nord Stream 2 gaspijpleiding naar Duitsland zo snel mogelijk goed te keuren”.

Bovendien chanteert Moskou Oekraïne over gasleveringen, zet het de “Ghost Writer” hacking campagne voort en “verspreidt het propaganda tegen Polen en de NAVO,” zei Żaryn.

‘We hebben harde gegevens over de betrokkenheid van Rusland’

Als het gaat om de migrantencrisis, zei Żaryn, is Rusland “een van de luchttransport hubs” van waaruit een groot deel van de migranten naar de Pools-Belarussische grens worden geleid.

“We hebben harde gegevens over de betrokkenheid van Rusland bij wat er gaande is, hoewel Rusland vastbesloten is om niet met deze kwestie in verband te worden gebracht,” verklaarde Żaryn, zoals geciteerd door het Poolse nieuwsagentschap.

Gevraagd naar de voorgestelde nieuwe barrière aan de grens, antwoordde Żaryn dat deze zou worden uitgerust met de nieuwste elektronische technologie en daarom “veel moeilijker te overschrijden” zou zijn, meldde PAP.

Het zal ook helpen bij het beheer van grensbeschermingseenheden, voegde hij eraan toe.

Migranten “zijn voor de gek gehouden” door Belarussische leider

Ondertussen is Polen van plan om zijn “informatie outreach” inspanningen in de landen van herkomst van de migranten, zoals Irak, op te voeren, vertelde Żaryn ook aan PAP.

Dit is “omdat deze mensen voor de gek worden gehouden door te denken dat ze gemakkelijk Duitsland of andere West-Europese staten zullen bereiken,” zei hij, eraan toevoegend dat de migranten “cynisch worden uitgebuit door de Belarssische leider, Alexander Loekasjenko.”

Żaryn zei dat Loekasjenko “wraak probeerde te nemen” op de Europese Unie voor de sancties tegen zijn land, maar “we hebben besloten om de grens te versterken en hem duidelijk te maken dat deze drang om de situatie te destabiliseren niet zal slagen.”

Żaryn voorspelde echter dat, met “ongeveer 14.000 migranten die momenteel door Wit-Rusland worden opgevangen,” de crisis “in de komende maanden een uitdaging voor Polen zal blijven vormen.”

Polen en mede-EU-leden Litouwen, Letland en Estland hebben Wit-Rusland’s sterke leider Alexander Loekasjenko beschuldigd van het organiseren van een golf van illegale migranten op zoek naar toegang tot het blok als onderdeel van wat ambtenaren een “hybride oorlog” hebben genoemd.

De EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, bezocht Polen eind september en was het eens met Warschau’s argumenten dat “stevige stappen” nodig waren tegen Belarus, volgens ambtenaren.

Polen’s premier Mateusz Morawiecki zei afgelopen woensdag dat zijn land volledige steun genoot binnen de Europese Unie terwijl het werkte om zich te verdedigen tegen een migranten instroom en een “hybride oorlog” gevoerd door Belarus.

Het wetsvoorstel om een permanente muur te bouwen aan de Pools-Belarussische grens is al in het parlement, met 500 miljoen złoty (EUR 109 miljoen) toegewezen voor het doel, volgens de krant Dziennik Gazeta Prawna.

Eind vorige maand stemden Poolse wetgevers met een overweldigende meerderheid om de noodtoestand in delen van twee regio’s langs de oostelijke grens van het land met Wit-Rusland met twee maanden te verlengen, te midden van een groeiende stroom migranten.

De noodtoestand geeft de autoriteiten ruimere bevoegdheden om toezicht te houden en controle uit te oefenen op het verkeer van mensen aan de Pools-Wit-Russische grens, die ook de oostgrens van de Europese Unie is.

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl