De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen gaat 70 procent van de oude elektriciteitscentrales sluiten

Polen zal ongeveer 70 procent van zijn huidige elektriciteitscentrales binnen 20 jaar moeten sluiten, zei de Poolse minister van Klimaat Michał Kurtyka.
elektriciteitscentrales

Energiecentrale “Łaziska” in Łaziska Górne (Ober Lazisk), Opper-Silezië

In een interview met het staatspersbureau PAP dat zondag werd gepubliceerd, zei Kurtyka dat het land “een periode ingaat waarin de transformatie van het Poolse energiesysteem steeds urgenter wordt”.

“70% van onze energie opwekkingseenheden is meer dan 30 jaar oud en zal binnen twee decennia moeten worden vervangen. We moeten deze inspanning niet alleen doen vanwege het klimaatbeleid, maar vooral vanwege hun hoge leeftijd ”, zei Kurtyka.

Hij voegde eraan toe dat deze transformatie miljarden zal kosten, en dat binnen een decennium bijna 60 miljard złoty (EUR 13 miljard, USD 16 miljard) zal gaan naar regio’s die het meest afhankelijk zijn van steenkool, zoals de zuidelijke mijnbouwregio van Polen in Śląsk.

Op de vraag van PAP over de uitdagingen voor 2021 antwoordde Kurtyka dat een van de belangrijkste projecten het voorbereiden van een plan is met de naam “Polen’s energiebeleid tot 2040”.

In het plan wordt onder meer uitgegaan van onttrekking van steenkool voor individuele verwarming tot 2030 in steden en tot 2040 op het platteland. Afhankelijk van de CO2-prijzen zal in 2040 11-28% van de elektriciteit uit steenkool worden geproduceerd. Het plan voorziet ook in de bouw van kerncentrales in Polen, evenals een aanzienlijke toename van hernieuwbare energiebronnen zoals offshore windmolenparken.

Het project houdt ook “rekening met nieuwe omstandigheden die verband houden met de uitdagingen van het klimaatbeleid, alleen transformatie, luchtbescherming en ook de COVID-19-pandemie”, zei Kurtyka.

Eind 2020 kwamen de EU-landen overeen om hun CO2-reductiedoelstelling voor 2030 van 40% naar 55% te verhogen.

Bron: PAP, Polish Radio

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl