Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Voor communistische misdrijven mag geen verjaringstermijn gelden

De Poolse president Andrzej Duda moet bij het parlement een voorstel indienen om een verjaringstermijn voor communistische misdrijven af te schaffen.

communistische

Krachtens de Act op het Instituut van Nationale Herinnering (IPN), een orgaan dat misdaden tegen de Poolse natie door de nazi-Duitse en communistische regimes onderzoekt, kunnen misdaden van functionarissen van het communistische apparaat slechts tot 1 augustus 2020 worden vervolgd.

In het geval van moorden door het communistische regime is de deadline 1 augustus 2030.

Andrzej Dera, een senior assistent van Duda, heeft de openbare omroep Polish Radio verteld dat het standpunt van de president duidelijk is sinds het begin van zijn ambtstermijn in 2015.

“Het verleden is belangrijk omdat het de wortels vormt van de huidige realiteit. Met dit in gedachten, mogen de tijden waarin de communisten het leven van mensen verpestten en alles wat met patriottisme verband hield, niet in de vergetelheid raken, ‘zei Dera, eraan toevoegend dat alle verantwoordelijken voor communistische misdaden ter verantwoording moeten worden geroepen.

Tijdens een Q & A-sessie op Facebook afgelopen donderdag zei Duda dat hij een wetsvoorstel zou steunen om het statuut van beperkingen op communistische misdaden af te schaffen.

‘Communistische misdaden moeten op dezelfde manier worden vervolgd als genocide’, zei Duda.

Andrzej Gwiazda, een van de oprichters van de solidariteitsbeweging voor solidariteit, vertelde de Poolse radio dat een mislukking van de invoering van een wet waardoor communistische misdrijven na augustus 2020 kunnen worden vervolgd, neerkomt op “een aanfluiting van gerechtigheid”.

Bron: Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl