Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

De presidentsverkiezing van Polen gaat naar de start – exit poll

De conservatieve president van Polen wordt volgende maand in de presidentsverkiezing geconfronteerd met een centristische uitdager bij een tweede ronde, nadat geen enkele kandidaat in een eerste stemronde op zondag een absolute meerderheid behaalde, zo bleek uit een exitpoll.

Polen

Polen gingen zondag naar de stembus om te stemmen in een uitgestelde presidentsverkiezing tijdens de coronavirus pandemie.

Stembureaus gingen om 7 uur open voor kiezers om een staatshoofd te kiezen uit 11 kandidaten, waaronder de zittende president Andrzej Duda, die nog vijf jaar ambt zoekt.

De conservatieve van het land wonnen afgelopen najaar de parlementsverkiezingen voor de tweede opeenvolgende termijn en hoopten hun greep op de macht te behouden door de controle over het presidentschap te behouden.

De zittende president Andrzej Duda, een bondgenoot van de regerende conservatieve partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), behaalde zondag 41,8 procent van de stemmen, volgens een exitpeiling die seconden nadat de stemming om 21.00 uur was afgelopen, werd vrijgegeven.

Ondertussen heeft de burgemeester van Warschau, Rafał Trzaskowski, een voormalig minister, 30,4 procent gewonnen, volgens de enquête van opiniepeiler Ipsos.

Beroemdheden journalist Szymon Hołownia stond met 13,3 procent op de derde plaats.

De opkomst was een record van 62,9 procent, zo meldde omroep TVP Info.

Duda, die in 2015 president werd, en Trzaskowski, die in oktober 2018 tot burgemeester van Warschau werd gekozen, zullen elkaar nu in een tweede stemronde op 12 juli onder ogen komen, als de opkomstcijfers het houden.

De officiële resultaten van de stemming zullen naar verwachting de komende dagen bekend worden gemaakt.

Volgens een door het parlement van Polen goedgekeurde en eerder deze maand in de wet vastgelegde regeling zullen de verkiezingen worden gehouden via een gemengd systeem van stemmen per brief en traditionele stemmen per persoon.

Als volgens de Poolse verkiezingsregels geen enkele presidentskandidaat meer dan 50 procent van de stemmen wint in een eerste ronde, wordt er twee weken later een tweede ronde gehouden.

Een record van 387.000 Polen die in het buitenland wonen, registreerde zich om te stemmen in de presidentsverkiezingen, dit volgens een Poolse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

De presidentiële stemming was oorspronkelijk gepland voor 10 mei, maar ging niet door in het kader van de COVID-19 pandemie.

In een grote toespraak voor de herverkiezingscampagne vatte de zittende president vorige maand zijn vijfjarige ambtstermijn samen en schetste hij zijn tweede-termijn visie voor Polen.

Zijn rivaal, Trzaskowski, is een vooraanstaand politicus van de oppositie en een politicoloog die gespecialiseerd is in Europese studies. Hij was een Europese wetgever van 2009 tot 2013. Van 2013 tot 2014 was hij ook de Poolse minister van administratie en digitalisering en van 2014 tot 2015 werkte hij als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken.

Bron: Polish Radio, IAR, PAP (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl