De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Premier dringt aan op vertrek Hoofd Hoge Rekenkamer

De premier van Polen heeft er bij het hoofd van de Hoge rekenkamer van het land op aangedrongen om af te treden nadat een tv-exposant suggereerde dat de Ambtenaar loog over zijn inkomen en linken had naar pooiers.

Hoge Rekenkamer

Conservatief premier Mateusz Morawiecki vertelde verslaggevers vrijdag dat hij een rapport had gelezen van het Centraal Anti-Corruptie Bureau over Marian Banaś, het hoofd van de krachtige Hoge rekenkamer (NIK) van Polen.

Het kantoor is de belangrijkste controle-instantie van Polen en heeft als taak toezicht te houden op de overheidsuitgaven.

Morawiecki zei: “Ik kwam tot de conclusie dat door de bevindingen van dit rapport de heer Marian Banaś zou moeten aftreden.”

Hij voegde eraan toe: “Ik denk dat het hoofd van de Hoge Rekenkamer vandaag zal aftreden. Als dit niet gebeurt, hebben we zogezegd een plan B.” Morawiecki gaf geen verdere details.

Banaś is een voormalig minister van Financiën. In de jaren tachtig werd hij gevangengezet door het communistische regime omdat hij deel uitmaakte van de pro-democratiebeweging Solidariteit.

In september van dit jaar suggereerde de particuliere omroep TVN dat Banaś banden met pooiers had en dat hij in een vermogensverklaring zijn inkomsten had onderschat vanwege het verhuren van een woongebouw in Kraków, in het zuiden van Polen.

Banaś zei dat hij het hotel niet beheerde dat in TVN werd getoond, welke kritisch is over de conservatieve regering.

Hij diende een rechtszaak in, eiste een verontschuldiging en beweerde dat het TVN-rapport een poging was om zijn naam zwart te maken.

De heersende conservatieve Wet en Rechtvaardigheid van Polen heeft haar imago als een eerlijke partij hoog in het vaandel gedragen, dit in tegenstelling tot wat zij zegt dat de vorige corrupte regering onder leiding van haar aartsrivaal, het Burgerplatform, die tot eind 2015 aan de macht was.

Wet en Rechtvaardigheid (PiS), verbonden met twee kleinere groeperingen in een coalitie van Verenigd Rechts, zorgde voor een tweede regeringsperiode bij een parlementsverkiezingen op 13 oktober j.l..

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl