Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Ex-Premier Tusk ondervraagd in Poolse belastingsonderzoek

Het hoofd van een onderzoek in veronderstelde gevallen van BTW-fraude onder de vorige Poolse regering heeft gezegd dat hij niet tevreden is met de getuigenis die op maandag door ex-premier Donald Tusk is gegeven.

Tusk

Donald Tusk zittende President van deEuropese Raad – auteur Jacek Halicki / CC BY 2.0

Marcin Horała, een parlementslid van de regerende conservatieve partij van het land, zei dat het onderzoek nu tot doel had de voormalige premier opnieuw te ondervragen.

Tusk vertelde de parlementaire onderzoekcommissie maandag dat Polen in 2007-2015 niet opvalt tussen de andere Europese landen wat betreft het niet innen van de btw. Hij beweerde dat het parlementaire onderzoek politiek gemotiveerd was.

Tusk werd president van de Europese Raad, een topkantoor van de EU, na zijn periode als premier van Polen.

Het Poolse parlementaire onderzoek onder leiding van Horała is van start gegaan nadat het lagerhuis van het parlement van het land afgelopen juli stemde voor het starten van een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden.

Horała zei destijds dat er een onderzoek nodig was om voormalige ambtenaren van het ministerie van Financiën en anderen die toezicht hielden op het btw-inningssysteem van de regering onder leiding van het Burger Platform, dat van 2007 tot 2015 in Polen regeerde, te controleren.

De eerste getuige van de speciale parlementaire commissie, Witold Modzelewski, een van de architecten van het Poolse btw stelsel en plaatsvervangend minister van Financiën van 1992 tot 1996, vertelde de onderzoekers in september vorig jaar, dat het zogenaamde btw-gat in Polen tussen 2007 en 2015 opzwol, wat leidde tot miljarden zloty’s aan verliezen voor de schatkist.

Polen verloor honderden miljarden aan niet-geïnde belastingen onder zijn vorige door het Burger Platform geleide regering, volgens een rapport van een belastingadviesbureau van Modzelewski.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl