Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

De synagoge van Warschau keert symbolisch terug tot leven

Beelden van een Warschau synagoge, opgeblazen door de nazi-Duitse indringers van Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden op donderdag geprojecteerd op de oorspronkelijke locatie.
Synagoge

Grote synagoge in Warschau – auteur Unknown Public Domain CC0

De beelden, onderdeel van een geluids- en lichtshow, zouden worden vertoond aan de vooravond van de 76e herdenking van de uitbarsting van de opstand in het getto van Warschau, waarin joodse strijders de wapens opnamen tegen de Duitse bezetter van Polen.

Kijkers zullen in staat zijn om de synagoge symbolisch te zien ontstaan uit puin, meldde het Poolse persbureau van de publieke omroep, het IAR-persbureau.

Donderdag’s multimediascherm wordt verwacht afbeeldingen te projecteren op een wolkenkrabber in het centrale Bankowy plein in Warschau, de plaats van de voormalige synagoge.

De synagoge werd op 16 mei 1943 door de Duitsers opgeblazen. De verwoesting ervan wordt beschouwd als een symbool van de onderdrukking van de opstand in het getto van Warschau.

Die opstand, die op 19 april 1943 uitbrak en duurde tot 16 mei, was de eerste opstand in het door de nazi’s bezette Europa en de grootste daad van gewapend verzet door joden in de Tweede Wereldoorlog.

Naar schatting zijn ongeveer 13.000 opstandelingen tijdens de opstand in het getto omgekomen.

Het getto van Warschau, opgericht in april 1940, was het grootste van de vele getto’s die de Duitsers in heel Polen hebben opgezet om de Joodse bevolking te isoleren na het binnenvallen van het land in september 1939.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl