Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Toppolitici bij de begrafenis van Paweł Adamowicz

Premier Morawiecki, president Duda en voormalige staatshoofden en regeringsleiders van Polen namen zaterdag deel aan een uitvaartdienst van de populaire burgemeester Paweł Adamowicz wiens dodelijke neersteken het land schokte.

Paweł Adamowicz, burgemeester van de stad Gdańsk, stierf eerder deze week aan zware verwondingen die waren toegebracht door de messentrekker Stefan W. tijdens de 27e finale van de Great Orchestra of Christmas Charity.

Onder degenen die zijn oecumenische begrafenisdienst bijwoonden waren de Poolse president en premier, en een reeks voormalige presidenten en premiers, zoals Wałęsa Kwaśniewski, Komorowski met echtgenotes en een groot aantal oppositie senatoren en Kamerleden, evenals EU president Donald Tusk, de voormalige Duitse president Joachim Gauck en Poolse oppositiepolitici. Ook aanwezig waren de burgemeesters van Rotterdam, Bremen, Leipzig en Hamburg.

Massa’s [40.000 volgens telling] verzamelden zich buiten de basiliek van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria in Gdańsk, waar de dienst om twaalf uur begon.

Evenals in Gdańsk, waren er gigantische televisieschermen in verschillende Poolse steden waar het publiek de ceremonies kon volgen.

Een urn met de as van Adamowicz werd bijgezet in een kapel in de basiliek.

In een preek bij de begrafenis zei aartsbisschop Sławoj Leszek Głódź dat de moord door de burgemeester door velen werd gezien als een “krachtige, plotselinge, onophoudelijke alarmbel”, wat de noodzaak uitdrukte om de “taal van minachting, vernedering, waardevermindering” uit de Poolse politiek te verwijderen maatschappij.

De moord op Adamowicz, die de internationale krantenkoppen haalde, veroorzaakte grote opschudding in Polen en leidde tot oproepen tot beëindiging van de haatdragende taal in een land dat politiek zeer verdeeld is.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl