De gemiddelde Poolse familie van vier verspilt jaarlijks tot 2.500 złoty (EUR 577, USD 655) voedsel, volgens de Federatie van Poolse voedselbanken.
Huishoudens zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van alle voedselverspilling in Polen, heeft de federatie gezegd.Uit een enquête van de organisatie is gebleken dat de meest genoemde redenen om voedingsmiddelen te verspillen buitensporig winkelen zijn, producten die niet aan de kwaliteitsnormen voldoen, restjes, onvoldoende opslag en voedsel dat de vervaldatum overschrijdt.
Meestal worden voedingsmiddelen weggegooid met groenten en fruit, brood, kant-en-klaarmaaltijden en zuivelproducten, aldus de federatie.
Prof. Zbigniew Karaczun, van de Universiteit van Life Sciences in Warschau, zei dat voedselafval jaarlijks 16,6 miljoen ton koolstofdioxide uitstoot genereert, gekoppeld aan een uitgebreid waterverbruik.
Jaarlijks wordt in Polen ongeveer 9 miljoen ton voedsel verspild.
Het Poolse Ministerie voor Milieu heeft eerder dit jaar een nieuw project aangekondigd om de hoeveelheid voedingsmiddelen die wordt weggegooid te verminderen.
Bron: PAP, The News.pl (English version)