De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Kabinet eert Pool die 40 jaar geleden paus werd

De Poolse regering bracht op dinsdag hulde aan Johannes Paulus II, de overleden in Polen geboren paus die de rooms-katholieke kerk leidde van 1978 tot 2005.

Premier Mateusz Morawiecki en de ministers van het kabinet legden bloemen aan het pauselijke kruis op een centraal plein in Warschau om 40 jaar te markeren sinds de Poolse kardinaal Karol Wojtyła tot paus Johannes Paulus II werd gekozen.

Op het Piłsudski plein in Warschau vertelde hij zijn landgenoten eens tijdens een homilie: “Laat uw Geest afdalen en het gezicht van de aarde, het gezicht van dit land, vernieuwen!”

Deze woorden, uitgesproken door Johannes Paulus II tijdens zijn eerste bedevaart naar zijn geboorteland op 2 juni 1979, stuurden een krachtige boodschap naar het Poolse volk in een tijd dat de natie nog steeds onder het communisme stond.

Hoewel de woorden van de paus in bijbelse taal waren gesteld, werden ze door velen geïnterpreteerd als een aanmoediging om de hoop niet te verliezen onder de ontberingen en onderdrukking van het communistische regime van Polen. Ruim een jaar later werd de Solidariteitsvrijheidsbeweging geboren in het land.

In 1981 werd de paus neergeschoten tijdens een moordaanslag op het Sint Pietersplein in het Vaticaan.

Een groot aantal evenementen werd op zondag door het hele land gehouden terwijl Polen zich Johannes Paulus II herdachten aan wat bekend staat als de pauselijke dag.

Johannes Paulus II diende als vanaf 16 oktober 1978 tot zijn dood op 2 april 2005.

Hij was de op twee na langst zittende paus in de geschiedenis en werd in 2014 heilig verklaard.

De paus, die tijdens zijn pontificaat 129 landen bezocht, was een groot voorstander van de anti-communistische solidariteitsbeweging van Polen. Hij wordt erkend als een belangrijke invloed om het communistische bewind in Polen in 1989 te helpen beëindigen, samen met o.a Ronald Reagan en Gorbatsjov.

Veertig jaar nadat Karol Wojtyła paus Johannes Paulus II werd, zegt 92 procent van de volwassenen in Polen dat de overleden paus een morele autoriteit voor hen blijft.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl