Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Maart 1968 was de strijd om ‘ongecensureerde onafhankelijkheid’

Anticommunistische studentenprotesten in maart 1968 waren een strijd om ongecensureerde Poolse onafhankelijkheid, zei de Poolse president Andrzej Duda, terwijl het land precies 50 jaar geleden de demonstraties markeerde, die brutaal werden neergeslagen door de autoriteiten.
Onafhankelijkheid

O.a. drang naar Onafhankelijkheid doet studenten protesteren –

Tijdens de officiële herdenkingen aan de universiteit van Warschau, zei Duda dat 2018 twee belangrijke jubilea zou zien: het eeuwfeest van de Poolse onafhankelijkheid, verworven na het einde van de Eerste Wereldoorlog en de 50e gedenkdag van maart 1968.

In maart 1968 werden landelijke studentendemonstraties gehouden tegen mediacensuur te midden van oproepen voor academische vrijheden.

“Ik weet niet zeker of die studentenbeweging van 1968 werd beïnvloed door de 50e gedenkdag van de herwonnen Poolse onafhankelijkheid … maar zonder twijfel was het een strijd voor ongecensureerde onafhankelijkheid,” zei Duda.

“In die tijd was Polen niet volledig onafhankelijk, er was in die tijd censuur – helemaal anders dan vandaag. Vandaag is Polen onafhankelijk, vandaag is er geen censuur, tegenwoordig is er brood en vrijheid en alles waar de generaties van mijn ouders en grootouders voor hebben gevochten,” voegde hij eraan toe.

Duda’s toespraak werd onderbroken door een groep anti-regeringsbetogers met een bordje met de tekst ‘Mijn vaderland is mensheid’. Ze scandeerden “er is geen brood zonder vrijheid” en “constitutie”.The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl