Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Polen vieren het feest van Driekoningen

Vandaag is het feest van Driekoningen, een van de belangrijkste feesten in de rooms-katholieke kerk.

Driekoningen

Het bezoek van de drie wijzen – auteur Heinrich Hofmann (1824–1911)

Sinds 2010, is 6 januari een feestdag en een vrije dag in Polen, die opnieuw geïntroduceerd werd na een afwezigheid van vijftig jaar, nadat in 1960 de feestdag door de communisten werd afgeschaft.

Het feest van Driekoningen herdenkt de komst van de drie wijze mannen in Bethlehem die hulde brachten aan jezus, twaalf dagen na zijn geboorte.

De term ‘epiphany’ betekent ‘ te onthullen’ en dus in de katholieke traditie door giften te brengen aan het Christus kind, de drie Magiërs openbaren Jezus aan de wereld als de Heer. In veel landen, waaronder Polen, is het feest van Driekoningen bekend als drie koningen dag.

Drie koningen wordt in Polen gevierd met een breed scala aan gebruiken. In Warschau, wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar een Drie koningen processie gehouden, die in de middag op het kasteel plein, de ingang van de oude stad begint.

De meeste Poolse katholieken brengen vandaag een gezegend stuk krijt mee naar huis vanuit hun plaatselijke kerk en gebruiken het om boven de voordeur van hun huis de datum -2014- en de letters C, B en M te schrijven. Ze staan voor de namen van de drie wijzen: Caspar, Melchior en Balthasar, en is ook een afkorting van de Latijnse uitdrukking ‘Christus Mansionem Benedicat’ – ‘Moge Christus dit huis zegenen’.

In Polen is Driekoningen ook een dag van gebed voor en bijstand aan Poolse missionarissen. Giften van de gelovigen in alle kerken gaan vandaag als steun voor meer dan 2.000 Poolse missionarissen en nonnen die in 98 landen over de hele wereld werken.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl