Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Parlementsleden willen meer muziek van eigen bodem

Een groep Poolse parlementsleden hebben een voorstel aan de radio’s onthuld om de aanwezigheid van muziek van eigen bodem op de ether te verhogen, hebben nieuwsagentschappen gemeld.
parlementsleden

Een buizenradio uit de jaren vijftig – auteur Primaxyes at Dutch Wikipedia CC0

Marek Suski, een lid van het parlement met Polen’s regerende conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij, ontmoette verslaggevers op donderdag om de ontwerp-wetgeving te presenteren, volgens welke ten minste 50 procent van de maandelijkse zendtijd zal worden ingenomen gewijd aan de Poolse muziek.

Suski stelde voor dat tussen 5 uur ’s ochtends en middernacht, het quotum wordt verhoogd tot 80 procent, meldde het staatspersbureau PAP.

Bovendien voorziet het wetsvoorstel in stimulansen voor radiostations om nieuwe Poolse liedjes en artiesten uit te zenden.

Suski zei dat het wetsvoorstel “probeert te zorgen voor de Poolse cultuur, Poolse muziek en Poolse uitvoerende kunstenaars,” die “sterk verarmd” zijn tijdens de coronavirus pandemie.

“We reageren op de verwachtingen,” vertelde hij verslaggevers, toevoegend dat het wetsvoorstel “vergelijkbaar is met het beleid dat in sommige andere landen van de Europese Unie, zoals Frankrijk, is aangenomen.”

“Het is een eerste stap om onze cultuur te bevorderen met dit soort beleid,” zei Suski.

Hij verklaarde dat het voorstel tot nu toe vooral steun had gekregen van parlementsleden van de regeringspartij, maar dat ook andere wetgevers bereid waren het te steunen.

“Hopelijk komt er in het hele land overeenstemming over dit wetsvoorstel”, aldus Suski.

Hij werd op de persconferentie vergezeld door een groep musici die het initiatief toejuichten.

Pianist en toetsenist Wojciech Konikiewicz, oprichter van de Poolse Muzikanten Vakbond, zei dat dergelijke nieuwe regels “goed ontvangen zouden worden door alle kunstenaars, muzikanten, songwriters,” aangezien de nationale muziekgemeenschap “vele jaren onophoudelijk campagne heeft gevoerd” voor dergelijke regelgeving.

Volgens de huidige regels moet een derde van de muziek die door radiostations in het hele land wordt uitgezonden Pools zijn. Bovendien moet ten minste 50 procent van deze Poolse stukken overdag airplay krijgen, meldde de publieke omroep Poolse Radio’s IAR nieuwsagentschap.

Bron: IAR, PAP, Polish Radio by (pm/gs)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl