Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Kraków op shortlist Europese Groene Hoofdstad 2023

De Zuid-Poolse stad Kraków is geselecteerd als een van de vier finalisten voor de EU-prijs voor groene hoofdstad van Europa 2023.
Kraków

Kraków op shortlist Europese Groene Hoofdstad 2023
Uitzicht op Kraków vanaf de St. Mary’s Basiliek op het Marktplein – auteur Rj1979 PD CC0

De andere kandidaten zijn de Estse hoofdstad Tallinn, Helsingborg in Zweden en de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

In de laatste fase van de wedstrijd, in september, zullen de steden door een internationale jury van onafhankelijke deskundigen worden beoordeeld in een twaalftal categorieën, waaronder waterkwaliteit, afvalbeheer, stadsvervoer en geluidsniveaus.

Het centrum van de stad heeft de diverse oorlogen ongeschonden doorstaan en is historisch zeer interessant. De oudste nog bestaande gebouwen (in Ulica Kanonicza) stammen uit het begin van de 13e eeuw, de Sint-Andreaskerk is zelfs uit 1098. De rest van de bebouwing is in de verschillende eeuwen daarna gebouwd en/of verbouwd, hetgeen veel verschillende bouwstijlen bijeen brengt.

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking op 9 september in Lahti, Finland, de groene hoofdstad van Europa in 2021.

De winnende stad ontvangt een prijs van 600 000 euro, die moet worden gebruikt voor de uitvoering van de initiatieven en maatregelen die aan de jury zijn voorgesteld.

De prijs voor groene hoofdstad van Europa werd in 2008 in het leven geroepen. De Franse stad Grenoble won de titel voor 2022.

Bron: Radio Polskie (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl