Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Jedwabne, de 80ste herdenking van massamoord

In Jedwabne werd zondag een ceremonie gehouden ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de massamoord in de Tweede Wereldoorlog op de Joodse inwoners van de stad in het noordoosten van Polen.
Jedwabne

Jedwabne, de 80ste herdenking van massamoord
Citaat Twitter.com – Senat RP

Een aantal Poolse, Israëlische, Duitse en Amerikaanse ambtenaren woonden het evenement bij, waaronder vertegenwoordigers van de Poolse regering en de Israëlische en Duitse ambassades in Warschau.

Ook de speciale gezant van de VS voor Holocaust aangelegenheden, Polen’s opperrabbijn Michael Schudrich en voormalig Israël ambassadeur in Polen Szewach Weiss woonden de ceremonie bij.

Het evenement omvatte een kransleggingsceremonie, gebeden, reflecties en het lezen van de namen van de slachtoffers.

De pogrom, uitgevoerd door een groep etnische Polen, vond plaats op 10 juli 1941 in de stad Jedwabne, die toen onder nazi-Duitse bezetting stond.

Meer dan 300 plaatselijke Joden van alle leeftijden werden bijeengedreven in een schuur die vervolgens in brand werd gestoken.

Het Poolse Instituut voor Nationale Herdenking (IPN), dat tot taak heeft misdaden tegen Poolse burgers te onderzoeken, nam de zaak in 2000 onder de loep en kwam tot de conclusie dat de Polen de “beslissende rol” speelden in de pogrom, hoewel de nazi-Duitse aanmoediging werd benadrukt.

Bron: PAP / Radio Polskie (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl