De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Polen introduceert vanaf 2021 strengere regels voor biologisch voedsel

Vanaf 2021 zal Polen strengere regels invoeren voor biologisch voedsel om een hogere kwaliteit van de producten te garanderen en de productie te stimuleren na een hervorming van het biologische landbouwsysteem van de EU, aldus een rapport.

voedsel

De nieuwe EU-regels, die afgelopen donderdag door Europarlementariërs zijn goedgekeurd, vereisen nog steeds formele goedkeuring van de Raad van EU-ministers. Maar het startsein is slechts een formaliteit, aangezien de EU-instellingen het document over nieuwe verordeningen tijdens de onderhandelingen hebben goedgekeurd, meldt het Poolse dagblad Dziennik.

De voorgestelde regelgeving vereist dat voedselinvoer uit niet EU landen eerder de EU-normen dan lokale regels volgt, zoals tot nu toe het geval is geweest.

De wijzigingen introduceren ook strenge controles ter plaatse voor boeren, fokkers, voedselverwerkende bedrijven, detailhandelaren en importeurs die minstens één keer per jaar worden gehouden. Dergelijke controles vinden eens in de twee jaar plaats als gedurende drie opeenvolgende jaren geen fraude is geconstateerd.

“Minder controles betekent lagere kosten voor de producenten van gecertificeerd biologisch voedsel”, zei Bartosz Pytlak van het ministerie van Landbouw in Polen.

De nieuwe regels zouden ook eenvoudiger certificering voor kleine boeren en groepscertificering voor geallieerde boeren mogelijk maken.

“Er is jarenlang behoefte geweest aan wetswijzigingen als gevolg van de dynamische groei van dit type productie in de EU en de bestaande belemmeringen voor deze groei en de behoefte aan meer vertrouwen in het systeem bij de consument als gevolg van talrijke gevallen van fraude, “ zei Czesław Siekierski, een Poolse politicus die aan het hoofd staat van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement.

Experts aangehaald door de krant Dziennik zeiden dat de veranderingen een positieve impact kunnen hebben op de Poolse biologische voedingsmarkt, die ongeveer 900 miljoen złoty [EUR 213 mln, USD 260 mln] waard is en jaarlijks met 20 procent groeit. (

Bron: Dziennik, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl