De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Tolwegen, tol, ViaBox en wat u verder moet weten

 
ViaBox

PPO Mysłowice-Brzęczkowice op de A4 in Polen – auteur Chris

Tol

 • Polen hanteert voor voertuigen in de klasse 1 en 2 drie verschillende tolwegen t.w.: de A1, de A2 en de A4.
 • Zware voertuigen en/of combinaties met een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht, wat u kunt vinden op het kenteken, van gelijk aan of meer dan 3500 – + 1kg, moeten op meerdere trajecten [waaronder ook niet snelwegen] tol betalen. Dit kan alleen elektronisch waarover zo meteen meer.
Tariefsklassen
Klasse I.

 • Klasse 1: auto’s, busjes, campers en motoren.
 • Klasse II.

 • Klasse 2: auto’s, busjes, campers met aanhanger of voertuigen met twee assen waarvan minimaal één as is voorzien van dubbele wielen.
Betalen
Lichte voertuigen:

 • In kunt de te betalen bedragen in contanten betalen in złoty’s [PLN] en ook in Euro’s. Zorg er echter voor dat u ook biljetten bij u heeft van lage waarde, zodat wisselen geen probleem wordt.Alle bekende creditcards worden tevens geaccepteerd.
 • Met ingang van januari 2012 is een nieuw elektronisch betaalsysteem beschikbaar voor voertuigen tot en met 3500 Kg voor de snelwegen van het GDDKiA. De naam van het systeem is ViaAUTO
 • De tarieven die dan gehanteerd worden zijn PLN 0,05 per km voor motoren en PLN 0,10 per km voor voertuigen en combinaties tot en met 3500 kg. Dit systeem is niet verplicht want zoals eerder aangegeven kunt u ook handmatig betalen.
  Voor meer informatie zie: Viatoll Lichte voertuigen [Engels].
Zware voertuigen

 • Voertuigen en combinaties zwaarder dan 3500 kg kennen sinds 2011 een nieuw, verplicht elektronisch tolsysteem. Deze voertuigen zoals vrachtwagens, bussen en (zware) campers moeten beschikken over een kastje, genaamd viaBOX. Dit geldt ook voor auto’s met aanhangwagen c.q. caravan met een gezamenlijk gewicht van 3501 kg of meer.
 • De viaBOX is onder meer verkrijgbaar bij een groot aantal verdeelpunten aan de grens van Polen. Adressen van verdeelpunten vindt u op Viatoll.pl Zware voeruigen [English]. Er is ook een lijst met verdeelpunten die niet grensgebonden zijn.
 • Voor het gebruik van de viaBOX betaalt u PLN 120 (tussen 25 – 30 euro) borg. Bij inlevering van het kastje krijgt u dit geld terug. Inleveren kan alleen bij de verdeelpunten in Polen.
 • Een volledig overzicht van de tol trajecten vindt u op Viatoll.pl Zware voertuigen/Kaart [English].
 • De tarieven variëren per traject en zijn tevens afhankelijk van de EU-emissieklasse (te vinden op het kentekenbewijs of op te vragen bij www.rdw.nl). Het juiste bedrag kan berekend worden via Viatoll.pl – calculatie elektronisch tol bedrag. [English]
 • Het kastje kunt u eenvoudig installeren in uw voertuig en dan wordt de tol automatisch afgeschreven. Bij registratie heeft u het kentekenbewijs van uw voertuig, het registratiebewijs van de caravan, het paspoort van de eigenaar en een verklaring omtrent de Euro-norm (deze staat bij vrachtauto’s op het kentekenbewijs, maar bij personenauto’s niet) nodig. Verder moet u aangeven of er ijzer in de voorruit is verwerkt. In dat geval werkt het kastje namelijk niet en krijgt u een aparte antenne. Zorg ervoor dat u voldoende saldo oplaadt. Het huurbedrag krijgt u terug, het overige saldo niet. Na telefonisch overleg met Viatoll kunt u wel uw resterende saldo terugkrijgen.
 • WAARSCHUWING: bij het niet gebruiken van de viaBOX riskeert u een boete van € 750. Hier wordt op gecontroleerd.
Beheersinformatie

Websites zijn Engelstalig.
A1: www.a1-autostrada.pl
A2: www.autostrada-a2.pl/en
A4: www.autostrada-a4.pl/drive-site

Toltarieven

Tarieven per 1-12-2013, in zloty’s (10 zloty’s is circa € 2,50)

Wegennr.
A1
A1
A2
A2
A2
A2
A2
A4
A4
Traject.
Rusocin – Swarozyn – Nowe Marzy
Nowe Marzy – Nowa Wies
Konin – Swiecko
Konin – Wrzesnia
Wrzesnia – Krzesiny
Komorniki (Poznan) – Nowy Tomysl
Nowy Tomysl – Swiecko
Wroclaw – Sosnica (Katowice)
Katowice – Kraków
Klasse 1.
17,60
12,30
59,00
14,00
14,00
14,00
17,00
8,10 (A)
9,00(A)
Klasse 2.
41,80
29,20
121,00
27,00
27,00
27,00
40,00
16,20
18,00

A: Voor motoren is er op de A4 een korting geldig van 50 procent.
Hoewel wij trachten alles actueel te houden, kunnen de tol bedragen onverwacht door ingrepen van de Poolse overheid verschillen. U kunt hieraan geen rechten ontlenen.

 

Copyright © All rights Reserved by Polennieuws.nl.

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl