Het Poolse parlement, de Sejm, heeft een resolutie aangenomen die volgens wetgevers gericht is op het rechtzetten van de nasleep van een constitutionele crisis die zich uitstrekte van 2015 tot 2023.
Poolse parlementsleden stemmen over aanpak TK crisis
foto: Sejm.gov.pl
Deze crisis bracht controverses met zich mee rond het functioneren van het Constitutioneel Hof, het hoogste gerechtshof van Polen dat uitspraak doet over constitutionele zaken.
De resolutie werd gesteund door 240 leden, waarvan 197 tegen, en geen onthoudingen.
De Sejm benadrukte woensdag het belang van het herstel van een Constitutioneel Tribunaal dat de rechtsstaat respecteert, zo meldde het Poolse staatspersbureau PAP.
Regeringsfunctionarissen zeggen dat de stemming een weerspiegeling is van een gezamenlijke inspanning om het Tribunaal te herzien om zijn onafhankelijkheid van politieke belangen op de korte termijn te garanderen, en zijn vermogen te herstellen om te opereren onder de principes die zijn vastgelegd in de Poolse grondwet in een geest van democratische waarden en juridische verantwoordelijkheid. .
Dit besluit markeert een cruciale stap van de heersende coalitie, bestaande uit de liberale Burgercoalitie (KO), de centrumrechtse groep Polen 2050, de op het platteland gebaseerde Poolse Volkspartij (PSL) en links, tegen de achtergrond van een politieke crisis. landschap dat voorheen werd gedomineerd door de conservatieve Partij voor Wet en Rechtvaardigheid (PiS) en de daarmee samenhangende rechtse belangen.
De goedkeuring van de resolutie werd voorafgegaan door een afgewezen PiS-motie om het voorstel te verwerpen, waaruit blijkt dat het parlement verdeeld is over de kwestie van constitutionele integriteit en rechterlijke onafhankelijkheid.
Een belangrijk aspect van de resolutie is een oproep tot het aftreden van de huidige rechters van het Constitutionele Tribunaal, wat volgens de regeringscoalitie noodzakelijk is om democratische hervormingen te faciliteren.
Tijdens het debat benadrukte parlementslid Bogdan Zdrojewski (KO) de internationale verplichtingen van Polen om de wet, de rechterlijke onafhankelijkheid en de scheiding der machten te handhaven.
De controverse gaat terug tot 8 oktober 2015, toen de vorige Sejm vijf nieuwe rechters verkoos, wat leidde tot een reeks betwiste beslissingen die de legitimiteit van de benoeming van sommige rechters in twijfel trokken.
De resolutie betwist de geldigheid van deze benoemingen en, bijgevolg, de beslissingen van het Tribunaal, waarbij een schending van constitutionele en internationale rechtsbeginselen wordt aangehaald.
Deze wetgevende stap, gepresenteerd door minister van Justitie Adam Bodnar en vertegenwoordigers van de regerende coalitie, gaat vergezeld van wetsvoorstellen betreffende het functioneren van het Tribunaal en grondwetswijzigingen die erop gericht zijn de democratische beginselen als fundament van het Tribunaal veilig te stellen.
(rt/gs)
Bron: IAR, PAP, polskieradio.pl by (rt/gs) English