Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Poolse parlementsleden onderzoeken claims van spyware-misbruik

Een Poolse parlementaire commissie is afgelopen maandag begonnen met het onderzoeken van beweringen dat de vorige regering op illegale wijze de telefoons van politieke tegenstanders heeft gehackt met behulp van Pegasus-spyware.

Poolse
Poolse parlementsleden onderzoeken claims van spyware-misbruik

Het hoofd van de commissie, Magdalena Sroka, vertelde verslaggevers dat de eerste bijeenkomst van het panel ‘behoorlijk efficiënt’ was.

Ze voegde eraan toe dat de parlementsleden getuigen willen ondervragen, waaronder de conservatieve leider Jarosław Kaczyński, die volgens haar als een van de eersten voor de commissie zou moeten verschijnen.

“We weten dat de belangrijkste beslissingen werden genomen op Kaczyński’s kantoor aan de Nowogrodzka-straat in Warschau, dus we willen dat hij onder ede getuigt en ons vertelt wat hij weet over Pegasus”, zei Sroka.

Tijdens de bijeenkomst van maandag benoemde het panel 15 permanente adviseurs, keurde een werkplan goed, diende verzoeken om bewijs in en stemde over een lijst van potentiële getuigen, waaronder voormalig premier Beata Szydło, voormalig minister van Justitie Zbigniew Ziobro en ex-minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kamiński, Dat meldt het Poolse staatspersbureau PAP.

Marcin Bosacki, een commissielid dat de regerende Burger Coalitie (KO)-groep vertegenwoordigt, zei eerder deze maand dat de meest prominente politici van de voorheen regerende Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS) “voor de commissie zullen moeten getuigen en moeten uitleggen hoe de Pegasus-spyware werd gekocht” en “waarom het werd gebruikt tegen politieke tegenstanders.”

Het linkse parlementslid Tomasz Trela heeft gezegd dat het onderzoek zou kunnen helpen “een van de grootste schandalen in Polen sinds 1989 aan het licht te brengen”.

Pegasus-spyware is bedoeld voor het opsporen van terroristen en grote criminelen, meldt persbureau PAP.

Bron: IAR, PAP, polskieradio.pl by (gs) English

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl