Boeren uit Polen en andere Midden- en Oost-Europese landen hebben in Brussel geprotesteerd tegen de buitensporige invoer van graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne, aldus nieuwsberichten.
Boeren protesteren in Brussel tegen graaninvoer uit Oekraïne
Demonstranten uit Polen, Bulgarije, Tsjechië, Litouwen, Roemenië en Slowakije verzamelden zich dinsdag in het centrum van de Belgische hoofdstad om te klagen over hun nijpende situatie veroorzaakt door een instroom van Oekraïense producten, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.
Ze gingen naar Brussel om hun eisen voor te leggen aan de commissaris voor landbouw van de Europese Unie, Janusz Wojciechowski, volgens de website euronews.com.
Ze zeiden dat de Oekraïense graaninvoer hun levensonderhoud aantast en eisten dat de EU langdurige, beslissende maatregelen neemt in deze kwestie, die spanningen veroorzaakt in de regio, meldde euronews.com.
Protesterende Midden- en Oost-Europese boeren zeggen dat ze niet kunnen concurreren met hun Oekraïense collega’s omdat Oekraïense landbouwproducenten niet werken volgens de strenge groene regels en pesticidenrichtlijnen van de EU, aldus euronews.com.
Wiktor Szmulewicz, het hoofd van Polen’s Nationale Raad van Landbouwkamers (KRIR), een organisatie die boerengroepen samenbrengt, vertelde verslaggevers dat “de Europese landbouw, en de Poolse landbouw in het bijzonder, is gebaseerd op familiebedrijven,” volgens het PAP nieuwsagentschap.
“We zijn geen partij in de concurrentie met Oekraïense economische kolossen,” werd hij geciteerd als zeggend.
Łukasz Pergoł, een boer uit het noorden van Polen, vertelde de publieke omroep Poolse Radio dat demonstranten meer en snellere steun van Brussel eisen, naast een EU-breed verbod op de invoer van Oekraïense producten zoals pluimvee en eieren.
De Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, kondigde dinsdag aan dat het een Pools plan had goedgekeurd om ongeveer 1 miljard euro aan staatssteun te bieden aan boeren die getroffen zijn door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.
Bron: IAR, PAP, euronews.com, polskieradio.pl by (gs) Engels