Nederlandstalige Polen website brengt u het nieuws uit Polen

Poolse presidentsverkiezingen alleen per post stemming?

Te midden van een coronavirus epidemie konden de voor mei geplande Poolse presidentsverkiezingen alleen per post worden gehouden, suggereerde een hoge politicus van de regerende conservatieven van het land donderdag.

Ryszard Terlecki, een plaatsvervangend voorzitter van de Sejm, de Tweede Kamer, zei: “Mensen zullen per post kunnen stemmen. Ze hoeven niet naar een stembureau te gaan omdat er geen stembureaus zijn.”

Politici van de oppositie hebben opgeroepen tot uitstel van de presidentiële stemming, die gepland staat op 10 mei.

Ze stellen dat verkiezingscampagnes beperkt zijn of onmogelijk zijn gemaakt door de uitbraak van het coronavirus in Polen.

Maar leden van de regerende Partij voor Wet en Rechtvaardigheid hebben de oppositie ervan beschuldigd met de tijd te hebben gespeeld in de hoop dat de kloof zal verkleinen tussen de zittende conservatieve president Andrzej Duda, die voor een tweede termijn biedt, en zijn rivalen.

Borys Budka, hoofd van de oppositiepartij Burger Platform, zei donderdag: “Iedereen die voorstelt dat er op 10 mei verkiezingen worden gehouden, ongeacht hun vorm, heeft bloed aan hun handen.”

Hij beweerde dat Jarosław Kaczyński, leider van de regerende Partij Wet en Rechtvaardigheid, “al die postbodes, leden van kiescommissies, wil blootstellen aan het risico [van coronavirusinfectie] omdat hij vreselijk bang is om de macht te verliezen”.

De Poolse president heeft de bevoegdheid om door het parlement aangenomen wetgeving tegen te houden, wat betekent dat hij overheidsinitiatieven kan blokkeren.

Het Poolse parlement zal naar verwachting vrijdag debatteren over een wetsvoorstel waarin wordt voorgesteld dat alle burgers bij de verkiezingen van 10 mei per post moeten stemmen.

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2024 All Rights Reserved Polennieuws.nl