De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse president tekent in wet betwiste regels om rechters te disciplineren

De Poolse president heeft controversiële regels getekend om rechters te disciplineren, zei zijn de woordvoerder dinsdag.

president

De stap van president Andrzej Duda verhoogde de inzet in een impasse tussen Polen en de Europese Commissie, die het hoogste gerechtshof van de EU heeft gevraagd de nieuwe regels te bevriezen.

Critici hebben beweerd dat de disciplinaire maatregelen de gerechtelijke onafhankelijkheid zouden kunnen ondermijnen en de regering in staat zouden kunnen stellen om andersdenkenden de mond te snoeren.

Maar de Poolse regeringspartij, de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid, die eind 2015 aan de macht kwam en in oktober vorig jaar een tweede termijn won, heeft erop aangedrongen dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn om een inefficiënt en soms corrupt rechtssysteem te hervormen dat door het communistische verleden is bezoedeld.

Onder de nieuwe wet konden rechters boetes opgelegd krijgen voor het bekritiseren van regeringswijzigingen bij de rechterlijke macht en het betwisten van de benoeming van collega’s die hun functie hebben overgenomen nadat de conservatieven aan de macht kwamen.

Premier Mateusz Morawiecki heeft gewaarschuwd dat als rechters de benoeming of vonnissen van andere rechters in twijfel trekken, het Poolse rechtssysteem kan worden overspoeld door chaos.

De nieuwe regels maken deel uit van grote veranderingen in het rechtssysteem van het land die een reeks botsingen tussen Warschau en Brussel hebben veroorzaakt.

Oppositiepartijen hadden een beroep gedaan op de Poolse president om de maatregelen niet in de wet te ondertekenen.

De premier van Polen zei vorig jaar dat sommige van de wettelijke wijzigingen die door zijn conservatieve regering zijn aangebracht, in het buitenland kritiek hebben gekregen omdat ze niet worden begrepen in West-Europa. Iets wat in West Europa met klem betwist wordt.

Bron: IAR, Polskie Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl