toe te voegen aan de Werelderfgoedlijst
Een Poolse vice-minister van Cultuur heeft ‘een geweldig moment’ voor haar land begroet nadat ambtenaren de UNESCO Wereld erfgoedstatus hadden aangevraagd voor de historische scheepswerf van Gdańsk, de bakermat van de beroemde anticommunistische Solidariteit beweging.
Tijdens een persconferentie op dinsdag zei Magdalena Gawin dat ze de educatieve, wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties (UNESCO) formeel had gevraagd om de Poolse site toe te voegen aan haar Werelderfgoedlijst.
Ze zei dat ze het verzoek deed tijdens een bezoek aan Parijs op vrijdag samen met ambtenaren, waaronder Gdańsk vice-burgemeester Alan Aleksandrowicz.
“Dit is een geweldig moment voor het ministerie van Cultuur, een geweldig moment voor de bevolking van Gdańsk, en ik denk ook voor heel Polen,” vertelde Gawin dinsdag aan de verslaggevers, zoals geciteerd door PAP.
De scheepswerf in de noordelijke Poolse havenstad was de geboorteplaats van de vakbond Solidariteit en de vrijheidsbeweging die heeft bijgedragen aan de ineenstorting van het communisme in Polen en in heel Oost-Europa in de jaren tachtig.
Gawin vertelde de persconferentie van dinsdag in Warschau dat de Gdańsk scheepswerf “een van de belangrijkste locaties is, niet alleen in Polen maar in heel Europa.”
Ze merkte op dat dit jaar het 40-jarig bestaan van de ondertekening van de historische augustusovereenkomsten van 1980 plaatsvond, toen de communistische regering van Polen ‘voor het eerst gedwongen was om aan een onderhandelingstafel te zitten met stakende arbeiders’.
De protesten van de Poolse arbeiders van die tijd “veranderden de loop van de geschiedenis in Polen, Europa en wereldwijd”, zei Gawin.
Ze voegde eraan toe dat de scheepswerf van Gdańsk de geboorteplaats van Solidariteit was en een ‘plaats waar het ijzeren gordijn viel … en de eenwording van Europa begon’.
Een andere Poolse functionaris zou vorig jaar hebben gezegd dat de historische scheepswerf ‘geassocieerd werd met een belangrijke fase in de geschiedenis van de mensheid en ideeën van uitzonderlijk belang voor de wereldgeschiedenis’.
De scheepswerf van Gdańsk werd in 1980 internationaal bekend toen in Oost-Europa het georganiseerde verzet tegen de communistische dictatuur werd geboren.
De UNESCO-werelderfgoedlijst bevat sites zoals de Chinese muur en de oude Egyptische stad Thebe.
Een prehistorisch vuursteenmijncomplex in Polen, Krzemionki Opatowskie, werd in juli aangewezen als werelderfgoed.
Bron: PAP, Polskie Radio (English version)