De wereld mag de misdaden van de Holocaust nooit vergeten, zei de Poolse president Andrzej Duda vandaag, toen wereldleiders en overlevenden samenkwamen, om 75 jaar te herdenken sinds de bevrijding van het voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
“De Holocaust, waarvan Auschwitz de hoofdlocatie en het symbool was, was een ongekende misdaad in de geschiedenis van de mensheid,” vertelde de Poolse president aan een publiek van internationale gasten en voormalige gevangenen tijdens een herdenkingsevenement in de Zuid-Poolse stad Oświęcim.
“Haat, chauvinisme, nationalisme, racisme en antisemitisme namen de vorm aan van een massale, georganiseerde en methodische vernietigingsoperatie,” zei Duda.
Hij voegde eraan toe: “De enorme omvang van de hier gepleegde misdaad is beangstigend. Maar we moeten niet wegkijken. We moeten het nooit vergeten.”
Meer dan 200 voormalige gevangenen en overlevenden woonden ceremonies bij in Zuid-Polen op de Internationale Holocaustherdenkingsdag, samen met overheidsfunctionarissen en royalty’s uit meer dan 50 landen.
De presidenten van Duitsland, Israël en Oekraïne behoorden tot de deelnemers.
Het Poolse staatshoofd was de belangrijkste spreker en gastheer van het evenement op de plaats van het voormalige kamp Auschwitz-Birkenau.
Het hoofd van het Joodse Wereldcongres, Ron Lauder, sprak ook tijdens de herdenkingsplechtigheid.
Lauder, voorzitter van de Auschwitz-Birkenau Memorial Foundation, sloeg eerder het World Holocaust Forum in Jeruzalem op 23 januari over.
Een grote indruk maakte spreker Marian Turski, ex-gevangene van Auschwitz die zei: “Ik zei in Amerika, Auschwitz kan ook bij je zijn als je de burgerrechten, de rechten van minderheden breekt, als je de wet buigt (…) Wees niet onverschillig als de autoriteiten sociale overeenkomsten verbreken”.
Het nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau opereerde tussen mei 1940 en januari 1945 in het door Duitsland bezette Zuid-Polen.
Het was de grootste van de Duitse nazi-concentratie- en vernietigingskampen.
Meer dan 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Europese Joden, maar ook Polen, Roma, Sovjet krijgsgevangenen en mensen van vele andere nationaliteiten, stierven in het kamp voordat het op 27 januari 1945 door Sovjet soldaten werd bevrijd.
De Poolse president zei vorige week in een bericht dat “de waarheid over de Holocaust niet mag sterven.”
Hij voegde eraan toe dat ‘het niet mag worden vervormd of voor welk doel dan ook moet worden gebruikt’.
Bron: PAP,
Polskie Radio (English version)