De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse wetenschappers ontwikkelen een sterke nieuwe pijnstiller

Onderzoekers van de scheikunde faculteit van de universiteit van Warschau hebben een nieuwe chemische stof ontwikkeld met analgetische eigenschappen die 5000 keer effectiever is dan de momenteel beschikbare pijnstillers, aldus de universiteit.
pijnstillers

Pijnstillers – auteur Heung Soon Pixabay.com

Het toedienen van de verbinding zorgt ervoor dat het lichaam tegelijkertijd een signaalremmende en verlichtende pijn uitzendt en een tweede signaal stuurt dat de bron dooft, volgens de onderzoekers.

Dr. Rafał Wieczorek, een lid van het onderzoeksteam, zei: “Dit is een enorm voordeel ten opzichte van eerder bekende pijnstillers, omdat ze allemaal op de een of andere manier werken, terwijl bij geen van hen beide kanten op hetzelfde moment werken.”

De verbinding is een peptidomimeticum; één deel van het molecuul beïnvloedt opioïde receptoren, wat pijnverlichting veroorzaakt, terwijl het andere deel werkt op de melanocortine 4-receptor, die verantwoordelijk is voor het verzenden van een signaal dat pijn initieert, aldus de onderzoekers.

Ze zeggen dat de stof kan worden gebruikt bij neuropathische pijnverlichting, acuut trauma of palliatieve behandeling. Momenteel gebruikte opioïden, zoals morfine, verlichten effectief pijn, maar vertonen verslavende eigenschappen en ernstige bijwerkingen.

De nieuwe stof kan worden gebruikt in een concentratie die duizenden malen kleiner is dan morfine om pijn volledig te elimineren, zelfs als dit het gevolg is van beschadigde of geïrriteerde zenuwen, aldus de universiteit.

Het onderzoeksteam werkt aan de eerste fase van klinische proeven, terwijl het van plan is om octrooibescherming voor het geneesmiddel te zoeken in Polen en geselecteerde andere landen over de hele wereld.

Bron: PAP, Polish Radio (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live
 

Copyright © 2004 - 2019 All Rights Reserved Polenforum.nl