De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse energiegigant op zoek naar partner voor windpark

Het grootste energiebedrijf van Polen, PGE, is op zoek naar een zakenpartner met ervaring in het ontwikkelen van offshore windparken om zich aan te sluiten bij een nieuw project in de Oostzee, aldus een rapport.
windenergie

Windturbinepark Middelgrunden in de Sont. De afstand tussen twee windturbines bedraagt 180 meter – auteur Richard Bartz en Kim Hansen / CC BY-SA 3.0

Het nieuwe offshore windpark zou een totale capaciteit van 2.545 MW hebben en zou tot 4 miljoen huishoudens van stroom voorzien, meldde de krant Dziennik Gazeta Prawna.

De lijst met potentiële partners van PGE is volgens de krant vertrouwelijk.

Het project en het aansluiten van de nieuwe faciliteit op het elektriciteitsnet van Polen kan in totaal ongeveer 30 miljard złoty (EUR 6,99 miljard, USD 7,93 miljard) kosten, aldus de krant.

De onderneming zou een van de grootste in de geschiedenis van de Poolse energiesector zijn.

Een kolengestookte eenheid met een vermogen tot opwekking van elektriciteit van 1.000 MW kost van 5,5 miljard tot 6 miljard złoty, meldt Dziennik Gazeta Prawna. Windparken zijn duurder om te bouwen, maar goedkoper om te exploiteren omdat ze geen miljoenen tonnen steenkool nodig hebben en ze ook geen CO2 uitstoten.

Naar verwachting zullen de nieuwe Poolse windmolenparkturbines omstreeks 2025 worden gelanceerd, aldus de krant.

Het investeringsproject is in overeenstemming met het Poolse energiebeleid tot 2040. Tot dusverre komt bijna 80 procent van de energie van het land uit kolen.

Bron : Dziennik Gazeta Prawna, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl