De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

De burgemeester van Warschau verbiedt onafhankelijkheidsmars en Regering plant nieuwe rally’s

De burgemeester van Warschau verbood op woensdag 11 november een Onafhankelijkheidsdag mars in de Poolse hoofdstad, een besluit dat snel door critici werd aangevallen als ‘arrogant’ en ‘schandelijk’.

De mars, georganiseerd door nationalistische groeperingen, zou op zondag plaatsvinden, in het hoogtepunt van de gebeurtenissen die het honderdjarig bestaan van Polen weergaven en zijn onafhankelijkheid herstelden.

PM, de president akkoord met een nieuw plan

Na het verbod van de burgemeester voerde de Poolse president Andrzej Duda gesprekken met premier Mateusz Morawiecki en zij besloten dat een andere, officiële mars georganiseerd door de regering zou plaatsvinden op Onafhankelijkheidsdag, zei een woordvoerder van het staatshoofd.

Burgemeester van Warschau Hanna Gronkiewicz-Waltz noemde veiligheidsproblemen een belangrijke reden voor haar beslissing om de oorspronkelijk geplande mars te verbieden.

Maar de organisatoren Onafhankelijkheidsdag mars verklaarden dat de massale betoging sowieso zou plaatsvinden en beloofden dat ze een juridisch beroep tegen het verbod zouden instellen.

Gronkiewicz-Waltz, die afkomstig is van de oppositie Burgerplatform partij, zei: “Warschau heeft genoeg geleden door agressief nationalisme.”

De Onafhankelijkheidsdag mars van vorig jaar in Warschau leidde tot een golf van kritiek in het buitenland.

Ongeveer 60.000 mensen namen deel aan het evenement, volgens politiemensen. Deelnemers zwaaiden met Poolse vlaggen en andere vlaggen en spandoeken, waarvan één zei: “Een wit Europa van broederlijke naties.” Tussen de spandoeken van de deelnemers aan de mars waren er die met de slogans: “Allen anders, allen blanken” of “Europa alleen voor de blanken”. Vorig jaar meldden de media ook dat ze “Sieg Heil”, “Witte kracht” en “Joden uit Polen” reciteerden.

Incidenten die tijdens de mars van vorig jaar werden gemeld, waren “verwerpelijk”, maar sommige rapporten en reacties in het buitenland waren “buitengewoon overdreven en ongerechtvaardigd”, zei de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

Bron: PAP/IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl