Een Poolse gerechtelijke uitspraak kan in Duitsland niet worden uitgevoerd omdat het een duidelijke schending van de fundamentele vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid’ zijn, aldus het federale gerechtshof van Duitsland in een verklaring die dinsdag is gepubliceerd.
De Duitse rechtbank verwees naar de rechtszaak van Karol Tendera, een Poolse overlevende van Auschwitz die het gebruik van de term ‘Poolse vernietigingskampen’ door de Duitse televisiezender ZDF in 2013 betwistte bij het promoten van een documentaire over de concentratiekampen Auschwitz en Majdanek.
De kampen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door Duitse nazi’s in bezet Pools gebied bestuurd.
In april 2016 ontdekte een rechtbank in Kraków dat ZDF de waardigheid en nationale identiteit van Tendera had geschaad en droeg de omroep op om op haar website een specifiek geformuleerde verontschuldiging te publiceren.
Maar de Duitse rechtbank zei dat de verontschuldiging niet door ZDF als haar eigen mening kon worden gepubliceerd, eraan toevoegend dat de omroep de fout al had ingetrokken en zich voor de fout had verontschuldigd.
De advocaat van Tendera, Lech Obara, zei dat het besluit van de Duitse rechtbank “ongekend en volledig onbegrijpelijk” was.
Een rechtbank in Kraków zei in het verleden, dat een verontschuldiging die eerder op de website van de omroep was gepubliceerd, niet voldeed aan de eis dat het bericht 30 dagen zichtbaar moest zijn op de homepage van ZDF.
Het gebruik van de term ‘Pools concentratiekamp’ door internationale mediakanalen heeft in de afgelopen jaren veel klachten van Polen veroorzaakt, wat sommige persbureaus ertoe heeft aangezet hun stijlrichtlijnen te wijzigen.
In 2007, na een Pools verzoek, probeerde het Werelderfgoedcomité de zaak op te helderen door het Auschwitz-kamp op te sommen als een “Duits Nazi-concentratie- en vernietigingskamp”. (Vb)
Bron: IAR, The News.pl (English version)