De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Burgemeester van Gdańsk bejegend het leger onheus voor het WW II jubileum

Het leger onheus bejegenen is “ondenkbaar” en “een schandaal”, heeft de Poolse minister van Defensie gezegd, bewerend dat de burgemeester van Gdańsk heeft besloten geen soldaten uit te nodigen voor een evenement dat de lustrumviering van de Tweede Wereldoorlog op 1 september markeert.
westerplatte

Situatie schets Westerplatte [vergrootbaar]

Minister van Defensie Mariusz Błaszczak eiste dat de burgemeester van de noordelijke stad Gdańsk zijn beslissing herzag. Maar burgemeester Paweł Adamowicz zei later op donderdag dat soldaten zouden deelnemen aan de herdenkingen.

Błaszczak zei ondertussen dat het verzoek van een legercommandant uit Gdańsk om met Adamowicz te praten, was afgewezen.

“Dit is een schandaal, de situatie is ondenkbaar”, zei Błaszczak.

“Ik herinner de burgemeester van Gdańsk eraan dat Gdańsk deel uitmaakt van Polen, en Westerplatte is een plaats die de moed van de Poolse soldaat symboliseert, Westerplatte is een symbolische plaats, Westerplatte was de locatie van het begin van de Tweede Wereldoorlog,” voegde Błaszczak toe.

Herdenkingen van het begin van WO II worden traditioneel gehouden op het schiereiland Westerplatte, de locatie van een Pools militair depot dat op 1 september 1939 om 04.45 uur door een Duits slagschip werd beschoten. Het was het eerste gevecht tussen Polen en Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

De weeklange verdediging van de site door Polen tegen overwegend grotere Duitse troepen werd een symbool van de heldenmoed van de Poolse soldaten.

Bron: PAP, IAR, The News.pl

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl