De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Het lot van het monument van Jersey City voor gevallen Polen hangt in evenwicht

De autoriteiten van Jersey City hebben de meeste handtekeningen afgewezen voor een petitie voor een referendum over de toekomst van een monument voor gevallen Poolse soldaten, zo meldde het Poolse persagentschap PAP op dinsdag.

Jersey City verifieerde slechts 3.833 van de 9.471 handtekeningen als behorend tot in aanmerking komende kiezers, zei PAP.

Een minimum van 6.714 geldige handtekeningen moest voor 2 augustus op de petitie staan als er een referendum gehouden zal worden waarin kiezers een kans krijgen om hun zegje te doen over de vraag of het Katyń monument in Exchange Place moet blijven of verplaatst moet worden naar een nieuwe plek 60 meter verderop, volgens PAP.

Als een referendum niet wordt uitgeroepen, is de kwestie voor de rechter brengen de enige optie die overblijft voor de mensen die het monument op de huidige locatie willen laten, meldde PAP.

De petitie is het laatste hoofdstuk in de voortdurende saga over het monument, dat eerder dit jaar een transatlantische ruzie startte.

De stad zei in mei zei dat het monument in opslag zou worden geplaatst en dat zijn plaats, Exchange Place, zou worden verandert in een park.

De aankondiging trok felle kritiek van de Polen en de Poolse Amerikanen.

De burgemeester van Jersey City zei later dat het monument naar een ‘gerespecteerde’ plaats zou worden verplaatst, die een aantal, maar niet alle tegenstanders van de verwijdering van het monument tevreden zou stellen.

Het monument in het centrum van de ruzie toont een 10 meter hoge bronzen figuur van een soldaat – die is gekneveld en vastgebonden is en gespietst wordt door een bajonet op een geweer – gemonteerd op een granieten voet met grond uit het Katyń woud in West-Rusland waar duizenden Polen werden vermoord door de Sovjet geheime politie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: PAP, The News.pl (Englsih version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl