De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Uiteindelijke vorm van EU budget aan de lidstaten

De definitieve vorm van het nieuwe budget van de Europese Unie zal worden bepaald door de lidstaten, zei een Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens de oppositie in Warschau tegen de forse bezuinigingen.
EU begroting

foto NBP.pl

Konrad Szymański, de vice-minister van Buitenlandse Zaken voor Europese zaken, zei dat een ontwerp budget vorige maand onthuld door de uitvoerende arm van het blok, de Europese Commissie, “niet zal worden aangenomen” in de voorgestelde vorm.

De Europese Commissie stelde vorige week 23 procent minder cohesiebeleidsmiddelen voor Polen voor in de begroting van 2021-2027 van het blok, aldus rapporten.

Gevraagd naar de geplande bezuiniging, zei Szymański tegen de Poolse radio-omroep dat “Polen nog niets heeft verloren” omdat “dit slechts een voorstel van de Europese Commissie is”.

Hij zei ook dat “Polen nu de volgende onderhandelingsfase ingaat” en “we zijn goed voorbereid op deze gesprekken.”

Hij voegde eraan toe: “We kunnen er zeker van zijn dat dit voorstel niet zal worden aanvaard zoals het is.”

Eén reden is dat Polen “gerechtvaardigde twijfels heeft over de vraag of het een goed politiek plan is, maar ook omdat … voortaan de zaak de verantwoordelijkheid is van de lidstaten, niet van de Europese Commissie”, zei Szymański.

“Het zijn de lidstaten die zullen beslissen hoe de begroting er uiteindelijk uit zal zien,” zei hij, eraan toevoegend dat de begroting niet kon worden goedgekeurd zonder een Poolse ja aan de onderhandelingstafel.

De woordvoerster van de Poolse regering zei eind mei dat de geplande verlaging van 23 procent in EU-cohesiefondsen voor Polen onder de nieuwe budget van het blok onaanvaardbaar was.

Polen krijgt ook minder geld voor de landbouw uit Brussel onder een nieuw budgetplan dat vorige week werd onthuld, volgens rapporten.

Szymański werd medio mei geciteerd dat Warschau geen “revolutionaire” bezuinigingen op de EU-begroting zou accepteren.

Bron: Polish Radio, PAP (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl