De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Rusland vernieuwt kernwapenbunker aan de Poolse grens

Nieuwe foto’s lijken aan te tonen dat Rusland een bunker voor kernwapenopslag heeft opgewaardeerd in de meest westelijke regio van Kaliningrad nabij de Poolse grens, volgens een rapport.
Atoombunker

Bunker In Kaliningrad – afbeelding courtesy rferl.org

Nieuw gepubliceerde satellietbeelden lijken te onthullen dat de Russische opslagfaciliteit de afgelopen maanden is verdiept en bedekt met een nieuw betonnen dak, meldt de Britse krant The Guardian, daarbij verwijzend naar de Federatie van Amerikaanse wetenschappers.

De krant haalde Hans Kristensen aan, een directeur van de Federatie van Amerikaanse wetenschappers, zeggende dat de faciliteit in de Russische Baltische kustenclave tussen Polen en Litouwen “alle vingerafdrukken heeft van typische Russische kernwapenopslag locaties.”

Rusland vernieuwt opslagbunker kernwapens in Kaliningrad. Verhaal van @julianborger
in @guardian https://t.co/oX1m5l1Uih Mijn origineel verhaal met satellietfotoanalyse is
hier https://t.co/O5bmxihIW2pic.twitter.com/H64ONhHR62

 – Hans Kristensen (@nukestrat) 18 juni 2018

Kristensen zei, zoals geciteerd door The Guardian op haar website, dat “er een zware buitenomtrek van meerlagig hekwerk”. is en “driedubbel hekwerk” rondom de bunker.

Het werk aan de bunker begon in 2016, meldde The Guardian.

Volgens de Poolse niezalezna.pl website bevindt de bunker zich op 50 km van de Poolse grens.

“Het is een site die we al geruime tijd monitoren en er zijn enkele upgrades geweest in het verleden, maar niets zo dramatisch als deze,” citeerde The Guardian Kristensen. “Dit is de eerste keer dat we een van de nucleaire bunkers zien die zijn opgegraven en blijkbaar zijn gerenoveerd.”

Kristensen vertelde de krant: “Deze foto’s bewijzen niet dat er nu kernwapens in Kaliningrad zijn, maar ze tonen wel aan dat het een actieve site is.”

Hij zei dat het onduidelijk was voor wat voor soort kernkoppen de gerenoveerde bunker moet dienen, meldde The Guardian.

In februari meldde het Russische dagblad Vedomosti dat de noodzakelijke infrastructuur was opgezet voor de inzet van Iskander-M raketsystemen, volgens niezalezna.pl.

Een Russische militaire expert citeerde in november dat Rusland zijn Iskander-M raketten in de exclave Kaliningrad richt op een Amerikaanse militaire basis in Redzikowo, in het noorden van Polen.

Bron: niezalezna.pl, theguardian.com, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl