De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse anti-laster wet besproken in Brits parlement

Van Britse parlementsleden werd dinsdag verwacht dat ze een debat zouden houden over een betwiste Poolse anti-laster wetgeving die een gevangenisstraf zou kunnen opleggen aan iedereen die Polen ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan nazi Duitse misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
anti laster wetgeving

Uitzicht vanaf de zuidelijke oever van de Theems: links Victoria Tower en The House of Lords. Rechts de Elizabeth Tower en The House of Commons. Op de achtergrond Westminster Abbey (torens met vlag). – auteur Andrew Dunn / CC BY-SA 2.0

Het debat in het Britse Lagerhuis was bijeengeroepen door Alex Sobel, een parlementslid voor de Labourpartij van de oppositie.

In een Facebook posting heeft Sobel gezegd dat de Poolse anti-laster wet “duidelijk antisemitisch” is en “de deur opent naar revisionisme en zelfs potentieel voor ontkenning van de Holocaust.”

De heersende conservatieven in Polen hebben dergelijke beweringen ontkend.

Het debat zou niet plaatsvinden in de hoofdkamer, maar in de Westminster Hall, waar debatten worden gehouden op verzoek van elk parlementslid. Dergelijke debatten worden voorgezeten door een vicevoorzitter van het House of Commons. Er is geen stemming en conclusies uit het debat zijn niet bindend voor de overheid.

In april schreef Sobel een brief aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, waarin hij hem opriep om de anti-laster wetgeving van Polen aan de kaak te stellen.

Sobel beargumenteerde in de brief dat de wet ‘een bedreiging vormde voor de historische geschiedenis van de Holocaust’.

Volgens ambtenaren in Warschau “verbiedt de Poolse anti-laster wet de vrijheid van meningsuiting niet”.

De Poolse wet zegt dat kunstenaars en onderzoekers zijn vrijgesteld van straffen.

anti laster wetgeving

In Polen wordt de wet gezien, als een manier om te vechten tegen het gebruik van de uitdrukking “Poolse vernietigingskampen”, wat Polen’s betrokkenheid bij de Holocaust impliceert.

Polen heeft lang het gebruik van dergelijke uitdrukkingen bestreden, die vaak in buitenlandse media zijn verschenen met betrekking tot nazi Duits gerunde vernietigingskampen gelegen op bezet Pools grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Israëlische ambassadeur in Polen Anna Azari zei eerder dit jaar dat in Israël de Poolse wet werd “gezien als het creëren van een mogelijkheid tot bestraffing van getuigenissen van de Holocaustoverlevenden”.

De openbare omroep Poolse Radio heeft een speciale educatieve website gelanceerd om misvattingen over de rol van Polen in de Holocaust te ontmaskeren, op GermanDeathCamps.info.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl