De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Geen degradatie officieren uit het communistische tijdperk

Het Poolse ministerie van Defensie zal niet aandringen op degradatie van officieren uit het communistische tijdperk.

De Poolse minister van Defensie, Mariusz Błaszczak, zei woensdag dat zijn ministerie geen nieuw plan zou uitbrengen om topmilitairen uit het communistische tijdperk van hun rangen te ontdoen.

“We beschouwen de zaak als gesloten,” zei Błaszczak. Hij voegde eraan toe dat elke nieuwe wetgeving over dit onderwerp nu een zaak van de president is.

De Poolse president Andrzej Duda heeft eind vorige maand een veto uitgesproken tegen een wetsvoorstel dat tot doel had ambtenaren uit het communistische tijdperk, waaronder sommigen postuum, te degraderen.

Duda zei dat die gedegradeerden niet in staat waren geweest om zichzelf te verdedigen of tegen een dergelijke beslissing in beroep te gaan.

Nadat de conservatieve regering van Polen het plan begin maart had aangenomen, beschreef de overheid het als een daad van historische rechtvaardigheid.

De wetgeving was specifiek bedoeld om de voormalige communistische sterke man Wojciech Jaruzelski en ex-minister van Binnenlandse Zaken Czesław Kiszczak te ontdoen van hun generaal sterren.

Jaruzelski was de laatste president van het communistische tijdperk in Polen en speelde een belangrijke rol bij het opleggen van in 1981. Hij stierf in 2014.

Kiszczak speelde ook een belangrijke rol bij het opleggen van de Staat van Beleg en het onderdrukken van de pro-democratie beweging Solidariteit in Polen. Hij stierf in 2015.

Een parlementair rapport dat in de vroege jaren negentig werd opgesteld, verklaarde dat meer dan 90 mensen tijdens de Staat van Beleg werden gedood, die op 13 december 1981 werd ingevoerd en officieel werd beëindigd op 22 juli 1983.

Duda is afkomstig uit de Poolse partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS).

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl