De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Zenuwgas geplant in koffer van spion’s dochter?

Intelligentiebureaus geloven dat het zenuwgas die o.a. de Russische spion Sergei Skripal in Groot-Brittannië vergiftigde, geplant was in de koffer van zijn dochter, heeft de krant The Telegraph gerapporteerd.

De Britse krant citeerde ‘senior bronnen’ die het niet zeiden dat ze ervan overtuigd waren dat de zenuw agent Novichok verborgen werd in de bagage van Yulia Skripal, de 33-jarige dochter van de Russische dubbelagent, ‘voordat ze Moskou verliet’.

Zowel Skripal, 66, als zijn dochter raakten ernstig gewond bij de vermoedelijke aanval in Salisbury, Zuid-Engeland, begin maart, volgens rapporten.

Ze zijn naar verluidt op de intensive care en vechten voor hun leven in een lokaal ziekenhuis.

Een voormalige agent van de Russische FSB veiligheidsdienst, kolonel Skripal, arriveerde in 2010 in Groot-Brittannië als onderdeel van een gevangenenruil; Voordien werd hij gevangen gezet in Moskou wegens spionage voor Groot-Brittannië, volgens The Telegraph.

Spion’s dochter doel om bij haar vader te komen?

Onderzoekers werken “aan de theorie dat het toxine geïmpregneerd is in een kledingstuk of cosmetica of anders in een geschenk dat werd geopend in het huis van Skripal in Salisbury, wat betekent dat Miss Skripal opzettelijk het doelwit was om bij haar vader te komen”, aldus The Telegraph.

De krant citeerde ook een Britse politieman – Paul Mills, plaatsvervangend hoofdcommissaris van de politie van Wiltshire – dat 131 mensen mogelijk in contact kunnen komen met de dodelijke zenuwagent en dat ze door de gezondheidsautoriteiten per telefoon op een dagelijkse basis worden gecontroleerd.

Mills vertelde donderdagavond aan een openbare bijeenkomst dat “46 mensen sinds het incident ziekenhuizen hebben bezocht en hun bezorgdheid hebben uitgesproken, en dat cordons rond gebieden waar sporen van het zenuwgas zijn gevonden of nog gevonden kunnen worden, maandenlang op hun plaats kunnen blijven”, The Telegraph gerapporteerd.

Rusland in hete zetel

Politici, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben allemaal hun steun aan de Britse regering uitgesproken te midden van een geschil met Rusland over de aanslag op Salisbury.

Donald Tusk, het hoofd van de Europese Raad, de hoogste politieke autoriteit van de EU, heeft gezegd dat hij deze kwestie volgende week op de agenda zal plaatsen voor een top van leiders van de Europese Unie in Brussel.

De Poolse president Andrzej Duda zei woensdag dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de vermoedelijke aanval met zenuwgas in Groot-Brittannië “geïdentificeerd en gestraft moeten worden”.

In een verklaring voor het persbureau PAP zei Duda dat “het gebruik van chemische wapens op het grondgebied van onze strategische bondgenoot niet onbeantwoord kan blijven.”

Hij zei ook dat Polen “nauw met het Verenigd Koninkrijk zou samenwerken op dit gebied binnen de VN-Veiligheidsraad en als onderdeel van de NAVO, de Europese Unie en de Organisatie voor het verbod op chemische wapens.”

Een hoge medewerker van de Poolse premier zei woensdag dat Polen klaarstond om het VK te helpen bij het oplossen van de vermoedelijke vergiftiging.

Moskou heeft beweringen over Russische betrokkenheid ontkend.

May kondigde woensdag de uitzetting aan uit Groot-Brittannië van 23 Russische diplomaten die vermoedelijk betrokken waren bij spionage gerelateerde activiteiten. Ze sprak met het Parlement en kondigde ook een reeks andere maatregelen tegen Moskou aan in verband met de aanval op Salisbury, waaronder een stopzetting van ontmoetingen met hoge Russische functionarissen.

Ondertussen heeft de NAVO, de westerse defensiealliantie, “haar diepe bezorgdheid geuit over het eerste offensieve gebruik van een zenuwagent op Alliantie-territorium” sinds de organisatie in 1949 werd opgericht.

Bron: telegraph.co.uk, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl