De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Reactie van Polen op aanval op ex-spion in VK

Warschau overweegt “stappen op nationaal niveau en in coalities van landen” tegen Moskou na de vergiftiging van een Russische ex-spion in Groot-Brittannië, zei een Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken.

Toen hem werd gevraagd welke stappen Warschau over een vermoedelijke zenuwgas aanval op de voormalige Russische agent Sergei Skripal en zijn dochter Yulia in Salisbury, Zuid-Engeland, zou kunnen genomen, zei de Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken Bartosz Cichocki: “Dit is een reeks verschillende acties: we zal ze eerst implementeren en er later over praten.”

Rusland heeft ‘plicht’ om te reageren

Cichocki, die verantwoordelijk is voor Oostelijke zaken en veiligheidsbeleid, voegde eraan toe dat Polen een “duidelijk standpunt” in de EU en de NAVO wenst, dat solidariteit met Groot-Brittannië uitdraagt, terwijl het wijst op “Ruslands verantwoordelijkheid en plicht” om te reageren op Britse beschuldigingen “in plaats van ze arrogant en cynisch af te wijzen.”

“We werken eraan dat het incident in Salisbury wordt behandeld als een gebeurtenis in de betrekkingen van Rusland met Europa, en niet in de bilaterale betrekkingen tussen Moskou en Londen,” zei Cichocki.

‘Veiligheid van EU-burgers’ liep gevaar

“Wij geloven dat het leven en de veiligheid van de EU-burgers zijn blootgesteld” aan gevaar, voegde hij eraan toe. Hij zei dat “veel mensen van verschillende nationaliteiten” kunnen zijn blootgesteld aan de aanval op Skripal.

Op vrijdag zei de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz dat Warschau “zeker” was dat Moskou betrokken was bij de vermoedelijke aanval op de voormalige Russische agent.

Op woensdag zei Czaputowicz in een belangrijke toespraak waarin hij de prioriteiten van zijn buitenlands beleid uiteenzet, namelijk dat het agressieve beleid van Rusland tegenover het Westen niet genegeerd kan worden.

In een internationale verontwaardiging over de vergiftiging van Skripal, heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, ingestemd met een opmerking dat het komende wereldkampioenschap voetbal in Rusland door Vladimir Poetin kan worden gebruikt voor propagandadoeleinden op dezelfde manier als de Olympische Spelen van 1936 in Nazi-Duitsland door Hitler werden gebruikt, aldus rapporten.

De Britse premier Theresa May beval de uitwijzing van 23 Russische diplomaten als reactie op de vergiftiging.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl