De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse president bekritiseert de timing van anti-lasterwetgeving

President Andrzej Duda heeft gezegd “het verkeerd was” dat een betwiste wet die het strafbaar stelt Polen de schuld te geven voor Nazi gruweldaden, werd aangenomen aan de vooravond van de Internationale Holocaustherdenkingsdag.
ddffdsfs

Yed Vashem: De tuin van de “Rechtvaardigen onder de naties” – Proesi at German Wikipedia – CC BY-SA 2.0 DE

Ondanks druk van de Verenigde Staten heeft Duda vorige maand een wet ondertekend die een gevangenisstraf kon opleggen aan iedereen die Polen ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan Nazi Duitse misdaden. De stap veroorzaakte woede in Israël.

Duda’s stap kwam na een waarschuwing van de Verenigde Staten, waarvan Polen een trouwe bondgenoot is, dat de wetgeving de betrekkingen van Warschau met Amerika en met Israël zou kunnen schaden.

In een interview voor Dziennik Gazeta Prawna, gepubliceerd op maandag, zei Duda: “Het was verkeerd dat de … nieuwe wet werd aangenomen door Poolse parlementariers aan de vooravond van de Holocaustherdenkingsdag en tijdens een verkiezingscampagne in Israël.”

Duda voegde er echter aan toe: “Het is niet meer dan normaal dat we respect eisen voor de historische waarheid, inclusief eerlijke terminologie.”

”Ik heb geen veto overwogen.”

In Polen worden de nieuwe regels gezien als een manier om het gebruik van de term “Poolse vernietigingskampen” te bestrijden in verwijzing naar door de Nazi’s gerunde vernietigingskampen die zich in de Tweede Wereldoorlog in bezet Polen bevonden.

Polen zeggen dat de frase, die vaak door buitenlandse media wordt gebruikt, de geschiedenis verstoort en de betrokkenheid van Polen bij de Holocaust impliceert.

Maar critici hebben Polen ervan beschuldigd te proberen de geschiedenis te vergoelijken en te herschrijven. Commentatoren hebben gezegd dat Israël bezorgd is dat de nieuwe wet straffen kan betekenen voor iedereen die de rol van individuele Polen in de Holocaust bekritiseert.

Duda werd geciteerd door Dziennik Gazeta Prawna, omdat hij zei dat hij geen veto over de anti-lasterwet had overworgen.

“Het is niet dat rumoer beslist of wetgeving al dan niet wordt ondertekend,” voegde hij eraan toe.

Bron: PAP/IAR, The News.pl

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl