De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Pools-Amerikaanse alliantie ‘sterk als altijd’

De Pools-Amerikaanse alliantie is “sterk als altijd”, zei de stafchef van de Poolse president na besprekingen in Washington te midden van spanningen over een wet die het strafbaar stelt dat Polen de schuld krijgt voor Duitse nazi misdaden.

alliantie

Krzysztof Szczerski, een belangrijke assistent van de Poolse president Andrzej Duda, zei dat hij op donderdag een uur lang gesprekken heeft gevoerd met Wess Mitchell, de Amerikaanse adjunct-minister van Buitenlandse Zaken voor Europese en Euraziatische zaken.

“De Pools-Amerikaanse alliantie is sterk als altijd”, vertelde Szczerski aan verslaggevers die zijn ontmoeting volgde.

Hij voegde eraan toe dat de gesprekken met Mitchell onder meer een “meningsverschil” hadden aangepakt over de nieuwe Poolse wet, die een gevangenisstraf zou kunnen opleggen aan iedereen die Polen ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan nazi-Duitse misdaden in de Tweede Wereldoorlog.

“Dit is inderdaad een onderwerp waar Amerikaanse opvattingen, ook buiten de presidentiële administratie zelf … zeer kritisch zijn, en deze discussie moet inderdaad worden gevoerd en zal worden uitgevoerd,” zei Szczerski.

Zijn gesprekken in Washington kwamen nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder deze week ontkende dat Amerika een dialoog op hoog niveau met Polen had opgeschort over de omstreden Poolse wet inzake verantwoordelijkheid voor de holocaust.

“De rapporten die elke vorm van opschorting in de veiligheidssamenwerking of dialoog op hoog niveau beweren – dat is allemaal gewoon vals”, zei woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Nauert voegde toe: “Polen is een naaste bondgenoot van de NAVO, dat zal blijven, dat is niet veranderd.”

Nauert reageerde op een rapport dat Amerika heeft besloten dat de Amerikaanse president en vice-president de Poolse leiders niet zullen ontmoeten totdat Warschau de wet op de Holocaust verantwoordelijkheid wijzigt.

De onet.pl nieuwswebsite meldde dat de Poolse leiders onofficieel waren aangeduid als “persona non grata” in het Witte Huis over de Poolse anti-laster wet, die op 1 maart in werking trad.

De Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken Bartosz Cichocki heeft gereageerd op het onet.pl-rapport door te zeggen: “Het is niet waar. Er was geen ultimatum van dit soort.”

Anderen zijn een andere mening toegedaan.

Bron: PAP, The News.pl English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl