De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Opmerkingen van de Israëlische ambassadeur ‘niet gevraagd’

Opmerkingen van de Israëlische ambassadeur in Polen, gemaakt naar aanleiding van de herdenkingen in het land vanwege maart 1968, waren “slecht doordacht en ongevraagd”, heeft een hoge Poolse functionaris gezegd.

Vice-premier Jarosław Gowin viel de Israëlische ambassadeur Anna Azari aan, die door het Joods Telegrafisch Agentschap werd geciteerd: “De laatste anderhalve maand weet ik al hoe gemakkelijk het is om in Polen antisemitische demonen wakker te maken, zelfs wanneer er nauwelijks joden in het land zijn”.

Azari verwees naar de Pools-Israëlische spanningen die eind januari startten met een voorgestelde Poolse anti-lasterwet, sinds deze in wet is ondertekend, die een gevangenisstraf zou kunnen opleggen aan iedereen die Polen ervan beschuldigt medeplichtig te zijn aan Duitse nazi-misdaden.

Terwijl in Polen de wet wordt gezien als een manier om het gebruik van de uitdrukking “Poolse vernietigingskampen” te bestrijden, waarvan ambtenaren zeggen dat het de geschiedenis vervalst, hebben Israëlische commentatoren gezegd dat de nieuwe wet sancties kan betekenen voor iedereen die de rol van individuele Polen in de Holocaust bekritiseert .

Azari zei in januari dat in Israël de wet ‘gezien wordt als het creëren van een mogelijkheid tot bestraffing voor getuigenissen van de Holocaust overlevenden’.

Gowin zei dat Azari’s woorden op donderdag “extra brandstof toevoegde aan het vuur” te midden van spanningen met Israël.

“De schaal van het anti-Poolse sentiment onder Joodse gemeenschappen die ontstond temidden van de reacties over de nieuwe Poolse wet is onvergelijkelijk veel groter dan het antisemitisme in Polen,” zei Gowin.

De Poolse president Andrzej Duda ondertekende het wetsontwerp op 6 februari en zei ook dat hij de wet zou verwijzen naar het hoogste gerechtshof van Polen, zodat het kan beoordelen of de nieuwe regels in overeenstemming zijn met de grondwet.

Volgens het American Jewish Year Book van 2014, zijn van de meer dan 40 miljoen inwoners van Polen, er 8.000 joods.

In maart 1968 werden nationale studentendemonstraties in Polen gehouden tegen mediacensuur te midden van oproepen voor academische vrijheden.

De toenmalige communistische autoriteiten van het land, die waren opgesloten in een machtsstrijd, lanceerden een antisemitische campagne die tot 20.000 Poolse Joden dwong te emigreren.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl