De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Verzet Poolse premier tegen verbod zoektocht naar Pools slachtoffers in Oekraïne

De Poolse premier verzet zich tegen officiële Oekraïense pogingen om “op onbegrijpelijke wijze” het zoeken naar de graven van Poolse slachtoffers van conflicten en repressies in Oekraïne te verbieden, volgens een verklaring van het kantoor van de premier.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki, die tijdens een veiligheidsconferentie op zaterdag in München met de Oekraïense president Petro Poroshenko sprak, zei dat de Oekraïense autoriteiten Poolse onderzoekers voor het uitvoeren van opgravingen en “waardige” herbegrafenissen van Polen hebben geblokkeerd en, die de ”bilaterale betrekkingen tussen de twee landen diep geraakt hebben”.

Een medewerker van Polen’s Institute of National Remembrance (IPN) zei vorig jaar dat Oekraïne een team Polen heeft geblokkeerd om te zoeken naar de overblijfselen van Poolse slachtoffers van misdaden in dat land, waaronder het zogenoemde Volhynia-bloedbad.

Tussen maart 1943 en eind 1944 voerde het Oekraïense Opstandige Leger (UPA) genocidale moorden uit in het door de nazi’s bezette Polen, volgens het Poolse IPN, dat belast is met het vervolgen van misdaden tegen de Poolse natie.

Het IPN zei dat ongeveer 100.000 Polen stierven in de bloedbaden, voornamelijk vrouwen en kinderen, omdat mannen al door de Sovjet- en nazi-autoriteiten waren onderworpen aan massale deportaties en repressies tegen de tijd dat de bloedbaden begonnen.

Ondertussen werden ongeveer 10-12.000 Oekraïners gedood in wraakacties door Polen tegen de lente van 1945, zei het IPN.

Het kantoor van de Poolse premier zei dat Morawiecki en Poroshenko ook van gedachten hadden gewisseld over de veiligheidssituatie in Donbass en over de energiezekerheid van de regio met het oog op de geplande Nord Stream 2-pijplijn.

Bron: The News.pl (English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2021 All Rights Reserved Polennieuws.nl