De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Buitenlandse journalisten uitgenodigd naar een museum

De Poolse premier heeft correspondenten van buitenlandse media uitgenodigd naar een museum te komen dat Polen eert die hebben geholpen bij het redden van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, aldus verslagen.

Het museum, dat is gevestigd in het dorp Markowa, in het zuidoosten van Polen, is genoemd naar de Poolse Ulma familie, die werd geëxecuteerd door de nazi Duitse bezetters van het land voor het beschermen van Joden in de jaren 1940.

Het bezoek is gepland voor vrijdag en zal een discussie bevatten over Pools-Joodse relaties, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als op dit moment, heeft Polen’s wPolityce.pl online nieuwsdienst gerapporteerd.

Tijdens de vergadering zal premier Mateusz Morawiecki buitenlandse media correspondenten informeren over de bedoelingen van de Poolse autoriteiten in verband met de nieuwe controversiële wetgeving die door het parlement in Warschau is aangenomen, om hen te straffen die Polen beschuldigen medeplichtig te zijn aan nazi-Duitse misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, volgens wPolityce.pl.

Morawiecki zal ook een breuk aanpakken in de Pools-Israëlische relaties die zich na een sterk geformuleerde verklaring van de Israëlische ambassadeur in Polen, Anna Azari, in het Auschwitz-Birkenau Museum op zaterdag ontwikkelden, zei wPolityce.pl.

Het Hogerhuis van het parlement van Polen, de senaat, keurde de voorgestelde wet goed in de vroege uren van donderdag te midden van een waarschuwing van de Verenigde Staten dat de stap de betrekkingen met zowel Amerika als Israël zou kunnen schaden.

Eind vorig jaar vertelde een Poolse functionaris wPolityce.pl dat het Markowa-museum, dat is gewijd aan alle Polen die hun leven riskeerden om hun mede joodse burgers te helpen de Holocaust te trotseren, een filiaal zou openen in New York.

Op 24 maart 1944 schoten Duitsers acht Joden neer die onderdak hadden gekregen van Józef en Wiktoria Ulma. Het echtpaar en hun zes kinderen werden ook gedood.

In 1995 noemde Israëls Yad Vashem -instituut postuum de Ulma-familie Righteous Among the Nations.

Meer dan 6.600 etnische Polen worden herdacht in Israels Tuin der Rechtvaardige in Jeruzalem voor het helpen van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Poolse regering heeft Israëlische functionarissen ingelicht over de voorgestelde wet op de Holocaust verantwoordelijkheid lang voordat de betwiste wetgeving het parlement in Warschau bereikte, aldus een rapport.

Bron: IAR, wiadomosci.onet.pl, The News.pl {English version)

Thank you for visiting our portal, have a nice day, be happy and a lot of Sun in your Live

Copyright © 2004 - 2020 All Rights Reserved Polennieuws.nl