De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Poolse premier in gesprekken met top EU ambtenaren

De Poolse premier Mateusz Morawiecki is dinsdag voornemens gesprekken te voeren met topfunctionarissen van de EU in Brussel, te midden van spanningen nadat de Europese Commissie een procedure heeft gestart die mogelijk kan uitmonden in sancties tegen Polen.
Juncker

afbeelding Twitter.com

Mateusz Morawiecki zal op dinsdag volgens het schema om 20.00 uur een gesprek hebben met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

De eerste vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, die toeziet op een rechtsstaatprocedure die de Commissie tegen Polen voert, zal naar verwachting ook aan de vergadering deelnemen.

Juncker nodigde Morawiecki in december al uit voor gesprekken in Brussel op 9 januari om “onze discussies over alle kwesties van wederzijds belang, waaronder de rechtsstaat, te intensiveren.”

Hij breidde de uitnodiging uit nadat de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de Europese Unie, op 20 december de ongekende stap zette om artikel 7 van het EU-Verdrag tegen Polen in gang te zetten, waardoor de druk op Warschau toeneemt vanwege controversiële wijzigingen in het rechtsstelsel door de regerende conservatieven.

De stap van de Commissie zou de weg vrij kunnen maken voor het opleggen van sancties tegen Polen, bijvoorbeeld het opschorten van haar stemrecht in de Europese Unie. Maar straffen voor Warschau zouden unaniem door EU-lidstaten gesteund moeten worden, terwijl Hongarije heeft gezegd dat het geen sancties zou ondersteunen.

Verwijzend naar de artikel 7 stap van de Europese Commissie, schreef Juncker op Twitter dat “een echte dialoog de enige manier is om de verschillen die we momenteel hebben te overwinnen”.

Morawiecki twitterde op dat moment dat Polen “zo toegewijd was aan de rechtsstaat als de rest” van de Europese Unie.

Hij schreef ook op Twitter dat “de dialoog tussen de Commissie en Warschau zowel open als eerlijk moet zijn. Ik geloof dat de soevereiniteit van Polen en het idee van een verenigd Europa met elkaar verzoend kunnen worden.”

Polen is sinds 2004 lid van de EU.

Maandag zei Juncker in Brussel dat de besprekingen met Morawiecki een diepgaande discussie zouden zijn over een aantal kwesties met betrekking tot Europa en Polen.

“We zijn niet in oorlog met Polen – verre van dat,” zei Juncker, zoals geciteerd door het persbureau van de DPA. “Maar we nemen de Poolse zorgen serieus en ik zou graag zien dat onze Poolse vrienden serieus onze eigen bedenkingen aan boord nemen.”

Morawiecki heeft gezegd dat de hervorming van de rechterlijke macht in Polen ‘hard nodig is’.

In een opiniestuk voor de Washington Examiner, gepubliceerd halverwege december, zei Morawiecki dat het rechtssysteem van Polen “diep gebrekkig” is en dat de heersende conservatieven van het land werden gekozen met een mandaat om het te herzien.

De Poolse ex-minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski heeft eind december aangekondigd dat de regering de komende drie maanden gesprekken met de landen van de Europese Unie zal houden, als reactie op de Europese Commissie die artikel 7 van het EU-Verdrag tegen Warschau in werking heeft gesteld.

Bron: IAR, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl