De grootste Nederlandstalige Polen website brengt u het dagelijkse nieuws uit Polen

Merkel, Macron zeggen dat ze de EU stappen tegen Polen zouden ondersteunen

De leiders van Frankrijk en Duitsland zeiden vrijdag dat ze de Europese Commissie zouden steunen als ze de ongekende stap zou nemen om artikel 7.1 in gang te zetten, tegen Polen en een waarschuwing zou sturen naar Warschau te midden van bezorgdheid over de rechtsstaat.

EU Parlement

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Brussel dat als de uitvoerende macht van de EU zo’n beslissing tegen Polen neemt, “dan zullen wij het steunen. “

De Europese Commissie zal woensdag ingrijpende wijzigingen beoordelen, in het Poolse Hooggerechtshof en de Nationale Raad voor de Rechtspraak (KRS), een invloedrijk orgaan dat nieuwe rechters nomineert, die vorige week door de wetgevers in Warschau werden aangenomen.

EU-waarden

Van de Commissie wordt vervolgens verwacht dat zij beslist of zij artikel 7.1 van het EU-Verdrag zal activeren of niet.

Het artikel betekent dat de op verzoek van een derde van de lidstaten, het Europees Parlement of de Europese Commissie de EU Raad kan verklaren dat er een “duidelijk risico bestaat op een ernstige overtreding” door een EU land van de waarden van het blok.

Sancties onwaarschijnlijk

Een dergelijk besluit zou moeten worden genomen door een meerderheid van drie vijfden van de EU-landen. De stap zou niet betekenen dat er sancties aan Polen worden opgelegd, maar dat het een stap in die richting zou zijn.

Sancties tegen Warschau zouden unaniem door EU-lidstaten moeten worden gesteund, terwijl Hongarije heeft gezegd dat het geen sancties zou ondersteunen.

Na een reis naar Brussel voor een EU-top zei de nieuwe premier van Polen, Mateusz Morawiecki, donderdag dat het oneerlijk zou zijn om artikel 7 tegen zijn land in te stellen. Hij voerde aan dat soevereine naties het recht hadden om hun rechtssysteem te hervormen.

De Europese Commissie zei in juli dat zij klaar was om een formele waarschuwing van de EU te geven als Polen de pensionering van rechters van het hooggerechtshof afwijst of afdwingt.

Polen’s regerende Wet en Rechtvaardigheid partij (PiS), heeft gezegd dat ingrijpende veranderingen nodig zijn om een inefficiënt en soms corrupt rechtsstelsel te hervormen dat door het communistische verleden is aangetast, waarbij rechters worden beschuldigd van een elitaire, zelf dienende kliek die vaak geen voeling heeft met de problemen van gewone mensen. burgers.

Maar tegenstanders hebben Wet en Rechtvaardigheid ervan beschuldigd van het streven om de hoven met eigen kandidaten te vullen en de rechtsstaat te ontmantelen.

Bron: PAP, The News.pl (English version)

All photos and texts on this website are copyrighted.
Unauthorized use without permission of the Author or Administrator, will be punished by international law
Copyright © 2004 - 2018 All Rights Reserved Polenforum.nl